Tatar, befsztyk tatarski to samodzielne danie serwowane najczฤลciej jako przystawka. Tatar przygotowuje siฤ z mielonego lub siekanego miฤsa woลowego, najwyลผszej jakoลci z dodatkiem ลผรณลtka, cebulki i oleju. Nieobowiฤ zkowymi dodatkami, ale bardzo poลผฤ danymi sฤ : marynowane grzybki, ogรณrek konserwowy, a w niemieckim wydaniu sardele i kapary.
Tatar spoลผywany jest na surowo, bez obrรณbki termicznej, zatem miฤso i jaja powinny byฤ pierwszej ลwieลผoลci.
Tatar to nieodลฤ
czny element imprezowego bufetu. Dziล bardzo ekskluzywny w racji i dostฤpnoลci i ceny polฤdwicy woลowej.
Skลadniki na 2 porcje:
- 400 g polฤdwicy woลowej
- 2 ลผรณลtka jaj
- cebula
- ogรณrek konserwowy
- grzybki marynowane
- sรณl
- pieprz
- sos Worcestershire, Tabasco โ opcjonalnie
- olej – 2-4 ลyลผki
- woda – 2 ลyลผki
- 2 ลyลผeczki musztardy
Wykonanie:
- miฤso zmieliฤ na drobnych oczkach sitka. Doprawiฤ pieprzem i solฤ , jeลli lubisz kilkoma kroplami sosu Worcestershire lub Tabasco. Dodaฤ olej, mineralnฤ wodฤ gazowanฤ , musztardฤ i dokลadnie wyrobiฤ, aลผ miฤso bฤdzie jednolite i lลniฤ ce
- posiekaฤ w drobnฤ kostkฤ wszystkie dodatki: cebulฤ, ogรณrek konserwowy i grzybki marynowane
- z miฤsa uformowaฤ dowolnej wielkoลci porcje, a w kaลผdej porcjiย zrobiฤ na ลrodku wgลฤbienie na ลผรณลtko jaja. Moลผesz zrobiฤ wiele maลych porcji tatara, a w zagลฤbienie uลoลผyฤ wรณwczas ลผรณลtka przepiรณrczych jajeczek. Dookoลa uลoลผyฤ wieniec z pokrojonych dodatkรณw
- do tatara podawaฤ ciemne lub jasne pieczywo, czerwone wino lub kieliszek zimnej, gatunkowo dobrej czystej wรณdki
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐