Tatar, befsztyk tatarski to samodzielne danie serwowane najczฤ™ล›ciej jako przystawka. Tatar przygotowuje siฤ™ z mielonego lub siekanego miฤ™sa woล‚owego, najwyลผszej jakoล›ci z dodatkiem ลผรณล‚tka, cebulki i oleju. Nieobowiฤ…zkowymi dodatkami, ale bardzo poลผฤ…danymi sฤ…: marynowane grzybki, ogรณrek konserwowy, a w niemieckim wydaniu sardele i kapary.

Tatar spoลผywany jest na surowo, bez obrรณbki termicznej, zatem miฤ™so i jaja powinny byฤ‡ pierwszej ล›wieลผoล›ci.

Tatar to nieodล‚ฤ…czny element imprezowego bufetu. Dziล› bardzo ekskluzywny w racji i dostฤ™pnoล›ci i ceny polฤ™dwicy woล‚owej.

Skล‚adniki na 2 porcje:

  • 400 g polฤ™dwicy woล‚owej
  • 2 ลผรณล‚tka jaj
  • cebula
  • ogรณrek konserwowy
  • grzybki marynowane
  • sรณl
  • pieprz
  • sos Worcestershire, Tabasco โ€” opcjonalnie
  • olej –  2-4 ล‚yลผki
  • woda – 2  ล‚yลผki
  • 2 ล‚yลผeczki musztardy

Wykonanie:

  • miฤ™so zmieliฤ‡ na drobnych oczkach sitka. Doprawiฤ‡ pieprzem i solฤ…, jeล›li lubisz kilkoma kroplami sosu Worcestershire lub Tabasco. Dodaฤ‡ olej, mineralnฤ… wodฤ™ gazowanฤ…, musztardฤ™ i dokล‚adnie wyrobiฤ‡, aลผ miฤ™so bฤ™dzie jednolite i lล›niฤ…ce
  • posiekaฤ‡ w drobnฤ… kostkฤ™ wszystkie dodatki: cebulฤ™, ogรณrek konserwowy i grzybki marynowane
  • z miฤ™sa uformowaฤ‡ dowolnej wielkoล›ci porcje, a w kaลผdej porcjiย  zrobiฤ‡ na ล›rodku wgล‚ฤ™bienie na ลผรณล‚tko jaja. Moลผesz zrobiฤ‡ wiele maล‚ych porcji tatara, a w zagล‚ฤ™bienie uล‚oลผyฤ‡ wรณwczas ลผรณล‚tka przepiรณrczych jajeczek. Dookoล‚a uล‚oลผyฤ‡ wieniec z pokrojonych dodatkรณw
  • do tatara podawaฤ‡ ciemne lub jasne pieczywo, czerwone wino lub kieliszek zimnej, gatunkowo dobrej czystej wรณdki

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *