Torcik orzechowo – czekoladowy

Torcik orzechowo — czekoladowy w moich ulubionych smakach. Puszyste, aromatyczne, orzechowe blaty biszkoptowe przełożone gęstym kremem czekoladowym, ułożone na cieniuteńkim kruchym spodzie i oblane grubą warstwą czekolady.

Nie ma potrzeby ponczowania blatów, bo biszkopt orzechowy jest wilgotny. Robi wrażenie i smakuje wybornie. Tort jest upieczony bez glutenu, bo mąkę zastępują zmielone orzechy laskowe i bez cukru, ponieważ cukier zastąpiłam ksylitolem. Polecam skusić się na ten przepis, bo jest cudowny w smaku i bardzo prosty w przygotowaniu.

Składniki na kruchy spód:

  • 100 g mąki orkiszowej (50 g jasnej + 50 g pełnoziarnistej)
  • 60 g masła
  • szczypta soli

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka L
  • 120 g zmielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • 80 g ksylitolu/cukru

Składniki na krem czekoladowy:

  • 250 g mascarpone
  • 300 g śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu
  • 2 duże łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki ciemnego rumu lub likieru orzechowego

Składniki na polewę czekoladową:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml śmietany kremówki

Dodatkowo:

  • 1/2 domowego dżemu z ksylitolem
  • połówki orzechów do ozdoby

Wykonanie:

  • odważone mąki wymieszać i zgnieść z twardym masłem pokrojonym na małe kawałeczki kruszonkę. Rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieść. Wstawić do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Następnie upiec w 200`C przez 15-20 minut do zrumienienia
  • białka oddzielić od żółtek. Do ubitych na sztywno białek dodawać powoli po 1 łyżce zmielonego na puder ksylitolu. Następnie dodać kolejno po 1 żółtku i ubijać, aż masa potroi objętość. Do ubitych jajek dodać w 3 ratach orzechy wymieszane z mączką ziemniaczaną. Mieszać krótko i bardzo delikatnie szpatułką. Masę wylać do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać górę szpatułką. Piec w 170`C około 35 minut. Wystudzony biszkopt przeciąć na trzy blaty
  • mascarpone ubić ze śmietaną kremówką na puszysty krem. Po koniec dodać cukier, przesiane przez sitko kakao i alkohol (możesz pominąć)
  • na kruchym spodzie posmarowanym dżemem ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Posmarować 1/3 kremu, ułożyć drugi blat i posmarować 1/3 kremu. Torcik przykryć trzecim blatem biszkoptu. Z pozostałego kremu odłożyć kilka łyżek na zrobienie rozetek, resztą posmarować górę i boki tortu
  • w małym garnuszku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Lekko przestudzoną czekoladę wylać na górę tortu. Odstawić do zastygnięcia. Z pozostawionego kremu wykonać na górze tortu rozetki. W każdej rozetce umieścić po orzechu

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *