Torcik orzechowo - czekoladowy w moich ulubionych smakach. Puszyste, aromatyczne, orzechowe blaty biszkoptowe przełożone gęstym kremem czekoladowym, ułożone na cieniuteńkim kruchym spodzie i oblane grubą warstwą czekolady.
Nie ma potrzeby ponczowania blatów, bo biszopt orzechowy jest wilgotny. Robi wrażenie i smakuje wybornie.
Tort jest upieczony bez glutenu, bo mąkę zastępują zmielone orzechy laskowe i bez cukru, ponieważ cukier zastąpiłam ksylitolem.
Polecam skusić się na ten przepis, bo jest cudowny w smaku i bardzo prosty w przygotowaniu.
Skladniki na kruchy spód:
60 g masła
szczypta soli
Składniki na biszkopt:
4 jajka L
120 g zmielonych orzechów laskowych
2 łyżki mączki ziemniaczanej
Skladniki na krem czekoladowy:
250 g mascarpone
300 g śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru/ksylitolu
2 duże łyżki ciemnego kakao
2 lyżki ciemnego rumu lub likieru orzechowego
Składniki na polewę czekoladową:
70 g gorzkiej czekolady
60 ml śmietany kremówki
Dodatkowo:
1/2 domowego dżemu z ksylitolem
połówki orzechów do ozdoby
Wykonanie:
- odważone mąki wymieszać i zgnieść z twardym masłem pokrojonym na małe kawałeczki kruszonkę. Rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieść. Wstawić do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Następnie upiec w 200`C przez 15-20 minut do zrumienienia
- białka odzielić od żółtek. Do ubitych na sztywno białek dodawać powoli po 1 łyżce zmielonego na puder ksylitolu. Następnie dodać kolejno po 1 żółtku i ubijać, aż masa potroi objętość. Do ubitych jajek dodać w 3 ratach orzechy wymieszane z mączką ziemniaczaną. Mieszać krótko i bardzo delikatnie szpatułką. Masę wylać do tortownicy o średnicy 21 cm , wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać górę szpatułką. Piec w 170`C około 35 minut. Wystydzony biszkopt przeciąć na trzy blaty
- mascarpone ubić ze śmietaną kremówką na puszysty krem. Po koniec dodać cukier, przesiane przez sitko kakao i alkohol (możesz pominąć)
- na kruchym spodzie posmarowanym dżemem ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Posmarować 1/3 kremu, ułożyć drugi blat i posmarować 1/3 kremu. Torcik przykryć trzecim blatem biszkoptu. Z pozostałego kremu odłożyć kilka łyżek na zrobienie rozetek, resztą posmarować górę i boki tortu
- w małym garnuszku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Lekko przestudzoną czekoladę wylać na górę tortu. Odstawić do zastygnięcia. Z pozostawionego kremu wykonać na górze tortu rozetki. W każdej rozetce umieścić po orzechu
13 komentarzy
Ależ ślinka leci na widok tego tortu 😄
OdpowiedzUsuńDzięki:) Mamy podobne smaki:)
UsuńCudny torcik.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńPrzepis znakomity. Mysle,ze znakomity,to malo powiedziane. Torcik wyglada rewelacyjnie. Od razu zapisuje przepis. Wspanialy :-).
OdpowiedzUsuńNie mylisz się:) Dla orzechowych czekoladocholików rzeczywiście rewelacja! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCuuudo....wiecej takich przepisow...
OdpowiedzUsuń:-)
Usuńmmmm...zakochałam się :) ciasto idealne <3 :)!
OdpowiedzUsuńDla mnie tak:) Dzięki :)
Usuńsuper :P niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńO tak, prawdziwe niebo w gębie:)
Usuńwygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!