Torcik orzechowo โ czekoladowy w moich ulubionych smakach. Puszyste, aromatyczne, orzechowe blaty biszkoptowe przeลoลผone gฤstym kremem czekoladowym, uลoลผone na cieniuteลkim kruchym spodzie i oblane grubฤ
warstwฤ
czekolady.
Nie ma potrzeby ponczowania blatรณw, bo biszkopt orzechowy jest wilgotny. Robi wraลผenie i smakuje wybornie. Tort jest upieczony bez glutenu, bo mฤ
kฤ zastฤpujฤ
zmielone orzechy laskowe i bez cukru, poniewaลผ cukier zastฤ
piลam ksylitolem. Polecam skusiฤ siฤ na ten przepis, bo jest cudowny w smaku i bardzo prosty w przygotowaniu.
Skลadniki na kruchy spรณd:
- 100 g mฤ ki orkiszowej (50 g jasnejย + 50 g peลnoziarnistej)
- 60 g masลa
- szczypta soli
Skลadniki na biszkopt:
- 4 jajka L
- 120 g zmielonych orzechรณw laskowych
- 2 ลyลผki mฤ czki ziemniaczanej
- 80 g ksylitolu/cukru
Skลadniki na krem czekoladowy:
- 250 g mascarpone
- 300 g ลmietany kremรณwki
- 3 ลyลผki cukru pudru/ksylitolu
- 2 duลผe ลyลผki ciemnego kakao
- 2 ลyลผki ciemnego rumu lub likieru orzechowego
Skลadniki na polewฤ czekoladowฤ :
- 70 g gorzkiej czekolady
- 60 ml ลmietany kremรณwki
Dodatkowo:
- 1/2 domowego dลผemu z ksylitolem
- poลรณwki orzechรณw do ozdoby
Wykonanie:
- odwaลผone mฤ ki wymieszaฤ i zgnieลฤ z twardym masลem pokrojonym na maลe kawaลeczki kruszonkฤ. Rozsypaฤ na blaszce wyลoลผonej papierem do pieczenia i ugnieลฤ. Wstawiฤ do lodรณwki do schลodzenia na 30 minut. Nastฤpnie upiec w 200`C przez 15-20 minut do zrumienienia
- biaลka oddzieliฤ od ลผรณลtek. Do ubitych na sztywno biaลek dodawaฤ powoli po 1 ลyลผce zmielonego na puder ksylitolu. Nastฤpnie dodaฤ kolejno po 1 ลผรณลtku i ubijaฤ, aลผ masa potroi objฤtoลฤ. Do ubitych jajek dodaฤ w 3 ratach orzechy wymieszane z mฤ czkฤ ziemniaczanฤ . Mieszaฤ krรณtko i bardzo delikatnie szpatuลkฤ . Masฤ wylaฤ do tortownicy o ลrednicy 21 cm, wyลoลผonej papierem do pieczenia. Wyrรณwnaฤ gรณrฤ szpatuลkฤ . Piec w 170`C okoลo 35 minut. Wystudzony biszkopt przeciฤ ฤ na trzy blaty
- mascarpone ubiฤ ze ลmietanฤ kremรณwkฤ na puszysty krem. Po koniec dodaฤ cukier, przesiane przez sitko kakao i alkohol (moลผesz pominฤ ฤ)
- na kruchym spodzie posmarowanym dลผemem uลoลผyฤ pierwszy blat biszkoptu. Posmarowaฤ 1/3 kremu, uลoลผyฤ drugi blat i posmarowaฤ 1/3 kremu. Torcik przykryฤ trzecim blatem biszkoptu. Z pozostaลego kremu odลoลผyฤ kilka ลyลผek na zrobienie rozetek, resztฤ posmarowaฤ gรณrฤ i boki tortu
- w maลym garnuszku zagotowaฤ ลmietanฤ kremรณwkฤ, dodaฤ poลamanฤ na kawaลki czekoladฤ i mieszaฤ do rozpuszczenia. Lekko przestudzonฤ czekoladฤ wylaฤ na gรณrฤ tortu. Odstawiฤ do zastygniฤcia. Z pozostawionego kremu wykonaฤ na gรณrze tortu rozetki. W kaลผdej rozetce umieลciฤ po orzechu
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐