Daktylowo-orzechowe kulki mocy

Daktylowo-orzechowe kulki to super zdrowa, pożywna i energetyczna przekąska. Skutecznie zaspokoją apetyt na słodycze. 100 g daktyli zawiera 73 g cukrów prostych, które błyskawicznie są wchłaniane do krwioobiegu, dlatego są doskonałe dla sportowców.

Zajadając daktyle, nie musisz martwić się o poziom cholesterolu, bo pomogą go unormować, a nawet obniżyć. Zawierają mnóstwo błonnika, uzupełnią niedobory potasu, a zawierają go więcej niż rekordzistki-banany.

Ze względu na wysoki IG=100 powinny niestety wykluczyć je z diety osoby z cukrzycą.

Kulki mocy są dwuskładnikowe i banalnie proste do przygotowania. Do wykonania kulek użyłam gotowej masy daktylowej. Pozostała mi po produkcji arabskich ciasteczek ma`amoule.

Jeśli masą daktylową nie dysponujesz, najlepiej zrobić je ze zmiksowanych świeżych daktyli. Suszone daktyle są konserwowane przynajmniej trzema konserwantami, tym samym nie nadają się na zdrową przekąskę, chyba że użyjesz bio.

Kulki daktylowe można dowolnie  kreować, dodając lub eliminując poszczególne składniki. Bazą są daktyle, a w pozostałych składnikach panuje pełna dowolność. Zapakowane w kolorowe papierki ucieszą najmłodszych smakoszy.

Składniki na około 30 kulek:

  • 200 g masy daktylowej,
  • 2 szklanki świeżych daktyli lub
  • suszonych namoczonych na noc
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie:

  • daktyle zblendować na gładką masę. Orzechy posiekać na drobne kawałki
  • masę daktylową uplastycznić dodatkiem 1 łyżeczki oleju kokosowego wyrabiając w rękach jak plastelinę 
  • na koniec wmieszać posiekane orzechy. Formować w dłoniach zwilżonych olejem małe kulki. Wstawić do lodówki, by stężały. Przechowywać w lodówce 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *