Domowy ketchup super expresowy. Dieta – szybka przemiana

Domowy ketchup to świetna alternatywa dla sosu pomidorowego ze sklepowej półki, bo choć kuszą ładnymi słoiczkami i kolorowymi etykietami, po przeczytaniu składników nie zdecydujesz się na zakup żadnego z nich.
Nawet te z najlepszy składem, bio, wszystkie zawierają cukier. Ponieważ cukier niweczy działanie diety i plany zrzucenia wagi nie pozostaje nic innego jak samemu go wyprodukować. Jest bajecznie prosty do przygotowania, super zdrowy oraz bardzo aromatyczny i bogaty w smaku.

Do przygotowania potrzebujesz dobrego koncentratu pomidorowego (w składzie powinny widnieć tylko pomidory), kilku przypraw i blendera. Zawiera multum likopenu, bo na ironię znajduje się go o wiele  więcej w koncentracie niż w świeżych pomidorach, a co najważniejsze całoroczny! Idealny dodatek w diecie przyspieszającej metabolizm w fazie I i III, niezastąpiony w każdej kuchni i diecie. Polecam!

Składniki:

  • 320 g koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki octu winnego lub jabłkowego (użyłam jabłkowego)
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki ksylitolu – pudru (poza dietą-miód)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1-2 goździki utłuczone w moździerzu

Wykonanie:

  • wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zblendować. By uzyskać ulubiomy smak, musisz kosztować i ewentualnie skorygować ilość słodzika i soli. Wszystko zależy od mocy użytego koncentratu pomidorowego
  • zamknąć w słoiczku z nakrętką i przechowywać w lodówce do 2 tygodni

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *