Domowy ketchup to ลwietna alternatywa dla sosu pomidorowego ze sklepowej pรณลki, bo choฤ kuszฤ
ลadnymi sลoiczkami i kolorowymi etykietami, po przeczytaniu skลadnikรณw nie zdecydujesz siฤ na zakup ลผadnego z nich.
Nawet te z najlepszy skลadem, bio, wszystkie zawierajฤ
cukier. Poniewaลผ cukier niweczy dziaลanie diety i plany zrzucenia wagi nie pozostaje nic innego jak samemu go wyprodukowaฤ. Jest bajecznie prosty do przygotowania, super zdrowy oraz bardzo aromatyczny i bogaty w smaku.
Do przygotowania potrzebujesz dobrego koncentratu pomidorowego (w skลadzie powinny widnieฤ tylko pomidory), kilku przypraw i blendera. Zawiera multum likopenu, bo na ironiฤ znajduje siฤ go o wiele ย wiฤcej w koncentracie niลผ w ลwieลผych pomidorach, a co najwaลผniejsze caลoroczny! Idealny dodatek w diecie przyspieszajฤ
cejย metabolizm w fazie I i III, niezastฤ
piony w kaลผdej kuchni i diecie. Polecam!
Skลadniki:
- 320 g koncentratu pomidorowego
- 1/3 szklanki octu winnego lub jabลkowego (uลผyลam jabลkowego)
- 1/2 szklanki wody
- 2 ลyลผeczki ksylitolu – pudru (poza dietฤ -miรณd)
- 1 ลyลผeczka soli
- 1 pลaska ลyลผeczka musztardy
- 1/2 ลyลผeczki cynamonu
- 1/3 ลyลผeczki czosnku granulowanego
- 1-2 goลบdziki utลuczone w moลบdzierzu
Wykonanie:
- wszystkie skลadniki umieลciฤ w wysokim naczyniu i zblendowaฤ. By uzyskaฤ ulubiomy smak, musisz kosztowaฤ i ewentualnie skorygowaฤ iloลฤ sลodzika i soli. Wszystko zaleลผy od mocy uลผytego koncentratu pomidorowego
- zamknฤ ฤ w sลoiczku z nakrฤtkฤ i przechowywaฤ w lodรณwce do 2 tygodni
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐