Super fit batoniki z daktyli i popingu z quinoa

Zapraszam na batoniki bez pieczenia, bez cukru, bez glutenu, bez nabiału i konserwantów. Są pyszne, pożywne i bardzo zdrowe! Powiedziałabym znakomite!

Przygotowane na bazie mielonych daktyli i to właśnie masa daktylowa trzyma pozostałe składniki. Ile ich będzie, zależy tylko od Ciebie, bo opcji do modyfikacji jest bez liku.

U mnie na początek dodatkiem do daktyli jest kakao, mielone orzechy laskowe, poping z quinoa i ziarna słonecznika. Dodatkiem miały być orzeszki pistacjowe, niestety zniknęły….. Banalne do przygotowania, zapraszam!

Składniki:

  • 250 g świeżych daktyli
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżeczki kakao
  • nasiona słonecznika
  • około 1 szklanki popingu z quinoa

Wykonanie:

  • zmiksować daktyle na gładką pastę
  • do daktylowej pasty wmieszać kakao, poping z quinoa (lub amarantusa) i nasiona słonecznika. Najlepiej dodawać porcjami, tak by masa daktylowa pozostała plastyczna. Mieszałam ręką. Jeśli sypniesz za dużo dodatków, dodaj oleju kokosowego, by uplastycznić masę
  • ułóż masę między dwoma płatami folii spożywczej i rozwałkuj na dowolną grubość. Pokrój ostrym nożem na równej wielkości kawałki. Przełóż batoniki kawałkami pergaminu i przechowuj w lodówce 

NA ZDROWIE!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *