Zapraszam na batoniki bez pieczenia, bez cukru, bez glutenu, bez nabiaลu i konserwantรณw. Sฤ
pyszne, poลผywne i bardzo zdrowe! Powiedziaลabym znakomite!
Przygotowane na bazie mielonych daktyli i to wลaลnie masa daktylowa trzyma pozostaลe skลadniki. Ile ich bฤdzie, zaleลผy tylko od Ciebie, bo opcji do modyfikacji jest bez liku.
U mnie na poczฤ
tek dodatkiem do daktyli jest kakao, mielone orzechy laskowe, poping z quinoa i ziarna sลonecznika. Dodatkiem miaลy byฤ orzeszki pistacjowe, niestety zniknฤลy….. Banalne do przygotowania, zapraszam!
Skลadniki:
- 250 g ลwieลผych daktyli
- 100 g mielonych orzechรณw laskowych
- 3 ลyลผeczki kakao
- nasiona sลonecznika
- okoลo 1 szklanki popingu z quinoa
Wykonanie:
- zmiksowaฤ daktyle na gลadkฤ pastฤ
- do daktylowej pasty wmieszaฤ kakao, poping z quinoa (lub amarantusa) i nasiona sลonecznika. Najlepiej dodawaฤ porcjami, tak by masa daktylowa pozostaลa plastyczna. Mieszaลam rฤkฤ . Jeลli sypniesz za duลผo dodatkรณw, dodaj oleju kokosowego, by uplastyczniฤ masฤ
- uลรณลผ masฤ miฤdzy dwoma pลatami folii spoลผywczej i rozwaลkuj na dowolnฤ gruboลฤ. Pokrรณj ostrym noลผem na rรณwnej wielkoลci kawaลki. Przeลรณลผ batoniki kawaลkami pergaminu i przechowuj w lodรณwce
NA ZDROWIE!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐