Falafel — smażone kotleciki lub kulki z przyprawionej ciecierzycy, typowy barowy fast food z krajów arabskich. Ta bardzo aromatyczna przekąska to świetna alternatywa kebaba podanego w picie. Najpopularniejsza wegańska potrawa z Bliskiego Wschodu.

Orientalny przysmak bez trudu przygotujesz w domu, wystarczy poznać kilka trików. Domowe falafle są chrupiące z zewnątrz, a środek mają delikatny, wręcz aksamitny i pachną przyprawami. Falafla zawsze przygotowujemy z surowej, wcześniej namoczonej przez noc ciecierzycy. Gotowana z puszki nie wchodzi w grę.

Namoczoną ciecierzycę najlepiej zmielić w maszynce do mięsa. Dodatek sody nie tylko spulchni masę, ale przyspieszy smażenie kotlecików. Formowanie falafli bardzo ułatwia specjalna maszynka. Korzystając z niej, należy formować masę z lekką górką, nie na płasko, wówczas środek kotlecika pozostanie bardzo delikatny. To są najważniejsze wskazówki, by cieszyć się smakiem  smacznego, udanego falafla. Skorzystałam z porad kucharza — amatora z Palestyny. Polecam!

Składniki:

  • 300 g ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki wiśni wonnej (mahlep)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i mięty
  • 1 łyżka mąki — opcjonalnie
  • 1/2 litra oleju do smażenia

Przygotowanie:

  • ciecierzycę zalać zimną wodą i pozostawić przez noc do napęcznienia
  • ciecierzycę odcedzić na sitku
  • obrać cebulę i czosnek
  • ciecierzycę, cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy zmielić w maszynce do mięsa. Ewentualnie niezmielone przyprawy rozetrzeć w moździerzu. Masę odstawić przynajmniej na 1 godzinę
  • rozgrzać olej
  • formować falafle. Naciągnąć sprężynkę maszynki, nałożyć porcje masy  przyciskając, by kotlecik się zlepił. Zwolnić sprężynkę i uwolnić falafla. Każdorazowo maszynkę zanurzyć w wodzie i formować kolejne kotleciki. Jeśli formujesz ręcznie, a masa jest za mokra dodaj łyżkę mąki
  • falafle smażyć po 1 minucie z każdej strony, do zrumienienia. Usmażone wyławiać drucianą łyżką cedzakową i odkładać na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu
  • podawać w picie, z sosem tahini i dużą ilością ulubionych warzyw

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *