Falafel โ€” smaลผone kotleciki lub kulki z przyprawionej ciecierzycy, typowy barowy fast food z krajรณw arabskich. Ta bardzo aromatyczna przekฤ…ska to ล›wietna alternatywa kebaba podanego w picie. Najpopularniejsza wegaล„ska potrawa z Bliskiego Wschodu.

Orientalny przysmak bez trudu przygotujesz w domu, wystarczy poznaฤ‡ kilka trikรณw. Domowe falafle sฤ… chrupiฤ…ce z zewnฤ…trz, a ล›rodek majฤ… delikatny, wrฤ™cz aksamitny i pachnฤ… przyprawami. Falafla zawsze przygotowujemy z surowej, wczeล›niej namoczonej przez noc ciecierzycy. Gotowana z puszki nie wchodzi w grฤ™.

Namoczonฤ… ciecierzycฤ™ najlepiej zmieliฤ‡ w maszynce do miฤ™sa. Dodatek sody nie tylko spulchni masฤ™, ale przyspieszy smaลผenie kotlecikรณw. Formowanie falafli bardzo uล‚atwia specjalna maszynka. Korzystajฤ…c z niej, naleลผy formowaฤ‡ masฤ™ z lekkฤ… gรณrkฤ…, nie na pล‚asko, wรณwczas ล›rodek kotlecika pozostanie bardzo delikatny. To sฤ… najwaลผniejsze wskazรณwki, by cieszyฤ‡ siฤ™ smakiemย  smacznego, udanego falafla. Skorzystaล‚am z porad kucharza โ€” amatora z Palestyny. Polecam!

Skล‚adniki:

  • 300 g ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1-2 zฤ…bki czosnku
  • 1 ล‚yลผeczka ziaren kolendry
  • 1/2 ล‚yลผeczki kuminu
  • 1/2 ล‚yลผeczki cynamonu
  • 1/2 ล‚yลผeczki wiล›ni wonnej (mahlep)
  • 1 ล‚yลผeczka soli
  • 1/2 ล‚yลผeczki pieprzu
  • 1/4 ล‚yลผeczki gaล‚ki muszkatoล‚owej
  • 1/2 ล‚yลผeczki sody lub proszku do pieczenia
  • 1 ล‚yลผka oliwy
  • 2 ล‚yลผki posiekanej natki pietruszki i miฤ™ty
  • 1 ล‚yลผka mฤ…ki โ€” opcjonalnie
  • 1/2 litra oleju do smaลผenia

Przygotowanie:

  • ciecierzycฤ™ zalaฤ‡ zimnฤ… wodฤ… i pozostawiฤ‡ przez noc do napฤ™cznienia
  • ciecierzycฤ™ odcedziฤ‡ na sitku
  • obraฤ‡ cebulฤ™ i czosnek
  • ciecierzycฤ™, cebulฤ™, czosnek i wszystkie przyprawy zmieliฤ‡ w maszynce do miฤ™sa. Ewentualnie niezmielone przyprawy rozetrzeฤ‡ w moลบdzierzu. Masฤ™ odstawiฤ‡ przynajmniej na 1 godzinฤ™
  • rozgrzaฤ‡ olej
  • formowaฤ‡ falafle. Naciฤ…gnฤ…ฤ‡ sprฤ™ลผynkฤ™ maszynki, naล‚oลผyฤ‡ porcje masy  przyciskajฤ…c, by kotlecik siฤ™ zlepiล‚. Zwolniฤ‡ sprฤ™ลผynkฤ™ i uwolniฤ‡ falafla. Kaลผdorazowo maszynkฤ™ zanurzyฤ‡ w wodzie i formowaฤ‡ kolejne kotleciki. Jeล›li formujesz rฤ™cznie, a masa jest za mokra dodaj ล‚yลผkฤ™ mฤ…ki
  • falafle smaลผyฤ‡ po 1 minucie z kaลผdej strony, do zrumienienia. Usmaลผone wyล‚awiaฤ‡ drucianฤ… ล‚yลผkฤ… cedzakowฤ… i odkล‚adaฤ‡ na papierowy rฤ™cznik, by odsฤ…czyฤ‡ nadmiar tล‚uszczu
  • podawaฤ‡ w picie, z sosem tahini i duลผฤ… iloล›ciฤ… ulubionych warzyw

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *