Falafel โ smaลผone kotleciki lub kulki z przyprawionej ciecierzycy, typowy barowy fast food z krajรณw arabskich. Ta bardzo aromatyczna przekฤ
ska to ลwietna alternatywa kebaba podanego w picie. Najpopularniejsza wegaลska potrawa z Bliskiego Wschodu.
Orientalny przysmak bez trudu przygotujesz w domu, wystarczy poznaฤ kilka trikรณw. Domowe falafle sฤ
chrupiฤ
ce z zewnฤ
trz, a ลrodek majฤ
delikatny, wrฤcz aksamitny i pachnฤ
przyprawami. Falafla zawsze przygotowujemy z surowej, wczeลniej namoczonej przez noc ciecierzycy. Gotowana z puszki nie wchodzi w grฤ.
Namoczonฤ
ciecierzycฤ najlepiej zmieliฤ w maszynce do miฤsa. Dodatek sody nie tylko spulchni masฤ, ale przyspieszy smaลผenie kotlecikรณw. Formowanie falafli bardzo uลatwia specjalna maszynka. Korzystajฤ
c z niej, naleลผy formowaฤ masฤ z lekkฤ
gรณrkฤ
, nie na pลasko, wรณwczas ลrodek kotlecika pozostanie bardzo delikatny. To sฤ
najwaลผniejsze wskazรณwki, by cieszyฤ siฤ smakiemย smacznego, udanego falafla. Skorzystaลam z porad kucharza โ amatora z Palestyny. Polecam!
Skลadniki:
- 300 g ciecierzycy
- 1 cebula
- 1-2 zฤ bki czosnku
- 1 ลyลผeczka ziaren kolendry
- 1/2 ลyลผeczki kuminu
- 1/2 ลyลผeczki cynamonu
- 1/2 ลyลผeczki wiลni wonnej (mahlep)
- 1 ลyลผeczka soli
- 1/2 ลyลผeczki pieprzu
- 1/4 ลyลผeczki gaลki muszkatoลowej
- 1/2 ลyลผeczki sody lub proszku do pieczenia
- 1 ลyลผka oliwy
- 2 ลyลผki posiekanej natki pietruszki i miฤty
- 1 ลyลผka mฤ ki โ opcjonalnie
- 1/2 litra oleju do smaลผenia
Przygotowanie:
- ciecierzycฤ zalaฤ zimnฤ wodฤ i pozostawiฤ przez noc do napฤcznienia
- ciecierzycฤ odcedziฤ na sitku
- obraฤ cebulฤ i czosnek
- ciecierzycฤ, cebulฤ, czosnek i wszystkie przyprawy zmieliฤ w maszynce do miฤsa. Ewentualnie niezmielone przyprawy rozetrzeฤ w moลบdzierzu. Masฤ odstawiฤ przynajmniej na 1 godzinฤ
- rozgrzaฤ olej
- formowaฤ falafle. Naciฤ gnฤ ฤ sprฤลผynkฤ maszynki, naลoลผyฤ porcje masy przyciskajฤ c, by kotlecik siฤ zlepiล. Zwolniฤ sprฤลผynkฤ i uwolniฤ falafla. Kaลผdorazowo maszynkฤ zanurzyฤ w wodzie i formowaฤ kolejne kotleciki. Jeลli formujesz rฤcznie, a masa jest za mokra dodaj ลyลผkฤ mฤ ki
- falafle smaลผyฤ po 1 minucie z kaลผdej strony, do zrumienienia. Usmaลผone wyลawiaฤ drucianฤ ลyลผkฤ cedzakowฤ i odkลadaฤ na papierowy rฤcznik, by odsฤ czyฤ nadmiar tลuszczu
- podawaฤ w picie, z sosem tahini i duลผฤ iloลciฤ ulubionych warzyw
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐