Knedle to pyszny obiad na letnie dni, jednocześnie dobry sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Najpopularniejsze są knedle na bazie ciasta z gotowanych ziemniaków. Trochę jednak z nimi zachodu i pewnie częściej gościły by na naszych letnich talerzach, gdyby nie dodatkowe gotowanie ziemniaków, przeciskanie przez praskę...
Dzisiejsza propozycja to knedle expresowe, przygotowane z gotowanego grysiku, a ten gotujesz dosłownie 2 minuty. Użyłam grysiku orkiszowego.
Nic już nie stoi już na przeszkodzie, by przygotować smaczne, szybkie knedle z truskawkami!
Składniki na około10 knedli:
2 jajka M
500 ml mleka
50 g masła
60 g ksylitolu/cukru
1/2 laski wanilii
skórka otarta z cytryny
10 truskawek
na omastę:
50g bułki tartej
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
- w rondlu zagotować mleko z laską wanilii, otartą skórką z cytryny, cukrem i masłem. Do gotującego się mleka wsypywać grysik cały czas mieszając zawartość rondla rózgą. Grysik mieszać przez kilka minut, aż kasza zacznie odchodzić od dna. Wmieszać jajka i odstawić do przestudzenia
- truskawki umyć, pozbawić szypułek
- z przestudzonego ciasta grysikowego, lekko wigotnymi dłońmi uformować 10 knedli. Najpierw formować placuszek, na środku ułożyć truskawkę i zwinąć w kulkę
- zagotować w dużym garnku wodę z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Włożyć do wrzatku knedle i gotować około 8 minut na ledwie pyrkającym ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową
- roztopić łyżkę masła, dodać tartą bułkę i cynamon, roztopić i trzymać na ogniu, aż bułka się spieni. Knedle podawać obtoczone w tartej bułce
SMACZNEGO !
6 komentarzy
Pyszne, ja w tym roku jeszcze nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńA lato jest takie krótkie, czas nadrobić zaległości:)
UsuńO własnie, sezon na truskaweczki a ja zupełnie o tym zapomniałam. Już się biore do pracy!
OdpowiedzUsuńO, tak, tak!
UsuńAle kusza :-). Z checia bym takie pysznosci zjadla. Make orkiszowa uzywam,ale grysik orkiszowy....co to jest I gdzie to mozna kupic:-)?
OdpowiedzUsuńW większych sklepach z rozbudowanym działem produktów mącznych i kasz. Możesz użyć też zwykłego grysiku, pszennego:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!