Grillowana cukinia z oregano i parmezanem

Cukinia przygotowana na grillu jest pyszna, soczysta i  bardzo aromatyczna. Z patelni grillowej jest równie smaczna.

Teraz jest najlepszy cukiniowy czas. Bez dodatków jest rewelacyjna, a przygotowana z odrobiną przypraw to prawdziwa uczta dla podniebienia. Nie może jej zabraknąć na grillu. Zaręczam, że zniknie ze stołu w pierwszej kolejności.

Cukinię możesz podać na ciepło lub zimno, jako przekąskę lub dodatek do mięsa z grilla, lub po prostu dodatek obiadowy.

Bardzo prosta do przygotowania, polecam!

Składniki:

  • cukinia
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano
  • tarty parmezan
  • olej

Wykonanie:

  • z cukinii odkroić piętki, następnie pokroić wzdłuż na około 1-cm plastry, posolić, oprószyć pieprzem i oregano, odstawić na 30 minut do zamarynowania lub od razu smażyć
  • przed ułożeniem na grillu lub patelni posmarować płaty cukinii olejem przy pomocy pędzla. Smażyć przez kilka minut do zbrązowienia, posmarować olejem, odwrócić i przesmażyć drugą stronę
  • przed podaniem posypać startym parmezanem. Sam się rozpuści na gorącej cukinii

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *