Warto wykorzystać krótki sezon bobowy na maksa!
Ziarenka bobu to mnóstwo błonnika pokarmowego wspierającego trawienie oraz kwas foliowy, wpływający korzystnie na układ krwionośny. 100 g bobu to około 110 kcal, więc niemało, ale dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu, a sporej wspomnianego błonnika, może pomóc zadbać o wagę, gdyż zapewnia na długo uczucie sytości.
Poniżej przepis na kapitalną sałatkę z bobem, kaszą jeczmienną, zielonym groszkiem i ogórkiem małosolnym. Świetna na kolację, lekki lunch lub szybki obiad na gorące dni lata. Polecam!
Składniki:
1 szklanka świeżego zielonego groszku
300 g (najlepiej już ugotowanego) bobu
4 ogórki małosolne
1 pęczek koperku
2 ząbki czosnku
4 łyżeki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego/winnego
szczypta cukru
sól, pieprz
Wykonanie:
- pęczak wsypać na osolony wrzątek i gotować 13-15 minut, następnie odcedzć
- bób ugotować w lekko osolonej wodzie przez 15 minut, odcedzić. Ostudzony wyłuskać z łupinek
- ogórki pokroić w drobną kostkę. Koperek wypłukać, osuszyć i posiekać
- groszek gotować w osolonej wodzie przez około 3-5 minut, odcedzić i natychmiast przelać zimną wodą, by nie stracił koloru
- wymieszać oliwę, cukier, ocet i przeciśnięty przez praskę czosnek. dodać do smaku sól i pieprz. Z tak przygotowanym dressingiem wymieszać kaszę, bób, zielony groszek i ogórki
6 komentarzy
Hi there I am so excited I found your web site, I really found you
OdpowiedzUsuńby accident, while I was browsing on Aol for something else, Anyhow I am here now and would just
like to say thanks for a tremendous post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design),
I don’t have time to browse it all at the moment but I
have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the
awesome b.
I invite you!
UsuńReal great information can be found on web blog.
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńWszystkie składniki bardzo lubię i mam ;) Połączę jutro! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA to fajnie, że mogłam być inspiracją:-)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!