Bób, jeszcze do niedawna uchodził za pospolity i zwyczajny, dziś przeżywa prawdziwy boom. Dawniej jedzono go tylko na ciepło, wydłubując ziarenka z łupinek. Dziś jest składnikiem interesujących dań, składnikiem sałatek, omletów, zapiekanek i past do pieczywa. Mnie to cieszy niezmiernie, ponieważ bób uwielbiam. Warto wykorzystać krótki sezon bobowy na maksa!
Ziarenka bobu to mnóstwo błonnika pokarmowego wspierającego trawienie oraz kwas foliowy, wpływający korzystnie na układ krwionośny. 100 g bobu to około 110 kcal, więc niemało, ale dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu, a sporej wspomnianego błonnika, może pomóc zadbać o wagę, gdyż zapewnia na długo uczucie sytości.
Poniżej przepis na kapitalną sałatkę z bobem, kaszą jęczmienną, zielonym groszkiem i ogórkiem małosolnym. Świetna na kolację, lekki lunch lub szybki obiad na gorące dni lata. Polecam!
Składniki:
- 1 szklanka pęczak
- 1 szklanka świeżego zielonego groszku
- 300 g (najlepiej już ugotowanego) bobu
- 4 ogórki małosolne
- 1 pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego/winnego
- szczypta cukru
Wykonanie:
- pęczak wsypać na osolony wrzątek i gotować 13-15 minut, następnie odcedzić
- bób ugotować w lekko osolonej wodzie przez 15 minut, odcedzić. Ostudzony wyłuskać z łupinek
- ogórki pokroić w drobną kostkę. Koperek wypłukać, osuszyć i posiekać
- groszek gotować w osolonej wodzie przez około 3-5 minut, odcedzić i natychmiast przelać zimną wodą, by nie stracił koloru
- wymieszać oliwę, cukier, ocet i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać do smaku sól i pieprz. Z tak przygotowanym dressingiem wymieszać kaszę, bób, zielony groszek i ogórki
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂