środa, 30 sierpnia 2017

Frytki z cukinii - dietetyczne z piekarnika


Frytki z cukinii są super zdrowe i super smaczne, u nas absolutny hit tego lata. Właśnie tym przepisem kończę tegoroczny sezon cukiniowy. Zbieramy ostatnie cukiniowe plony.
Frytki robię już n-ty raz z rzędu i nie możemy się nimi najeść. Upieczone w piekarniku z dodatkiem pachnącego oregano podane z ulubionym sosem (u mnie jogurtowy z czosnkiem) są świetną przekąską lub dodatkiem do każdego dania mięsnego, rybnego, czy wegetariańskiego.
Zdrowe frytki to nie abstrakcja, zapraszam zatem do przepisu na genialne frytki z cukinii!


Składniki na 1 blaszkę:
2-3 okrągłe cukinie
5 łyżek bułki tartej
5 łyżek startego parmezanu
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz
1 jajko

Wykonanie:
  • cukinię przekroić, wybrać gąbczasty miąższ z pestami, następnie pokroić w około 2 cm kawałki dowolnej długości (jeśli robisz frytki z podłużnej cukinii)
  • rozkruszyć między palcami oregano i posypać pokrojoną cukinię, dokładnie obtoczyć
  • bułkę tartą wymieszać ze startym serem. Na drugim talerzu rozmącić jajko, przyprawić solą  i pieprzem, ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami
  • pokrojone kawałki obtaczać w rozmąconym jajku, następnie obtaczać w  bułce wymieszanej z serem. Układać obtoczone kawałki cukinii na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec w 200`C około 15-20 minut do zezłocenia. Nie przetrzymywać za długo w piekarniku, ponieważ frytki najsmaczniejsze są, gdy cukinia pozostanie lekko chrupiąca al dente
                                                                      SMACZNEGO !







17 komentarzy

  1. Witam, robiłam jakiś czas temu frytki z cukini ale mi nie wyszły. Przypiekły się z wierzchu ale byly jak zwiedłe i ciapkowate. Jednak spróbuje kiedyś zrobić z Twojego przepisu, może się uda. Moje były zwyczajne. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to zależy od panierki? Te są pyszne i chrupiące, trzeba tylko pozbawić cukinię miąższu z pestkami:)

      Usuń
    2. Robiłam bez panierki, jak zwykłe frytki ;)

      Usuń
    3. No to masz odpowiedź, bo cukinia wymaga panierki:)

      Usuń
  2. Suuuper.a jaki inny ser mógłby jeszcze być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pecorino, grana padano, każdy twardy, słony ser:)

      Usuń
  3. Tylu pomyslow na cukinie,to sie nie spodziewalam. O frytkach nawet bym nie pomyslala. Znakomity pomysl. Dzisiaj zrobie frytki z cukinii:-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Hey there would you mind stating which blog platform you're using?
    I'm going to start my own blog soon but I'm having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
    The reason I ask is because your layout seems different
    then most blogs and I'm looking for something completely unique.
    P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super te frytki się prezentują, ja właśnie teraz jem zapiekaną cukinie - jutro to!

    OdpowiedzUsuń
  6. This blog was... how do you say it? Relevant!! Finally I've found
    something which helped me. Kudos!

    OdpowiedzUsuń
  7. I have read so many articles or reviews regarding the blogger lovers however this post is truly a pleasant piece of writing, keep it up.

    OdpowiedzUsuń
  8. May I just say what a relief to discoveer somebody that truly understands what they're talking about
    onn the internet. Yoou definitely realize how to bring a problsm to light and mame
    it important. A lot more people should read this and understand this side of the story.
    I was surprised that you are not more popular
    given that you definitely have tthe gift.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!