Frytki z cukinii są super zdrowe i super smaczne, u nas absolutny hit tego lata. Właśnie tym przepisem kończę tegoroczny sezon cukiniowy. Zbieramy ostatnie cukiniowe plony.
Frytki robię już n-ty raz z rzędu i nie możemy się nimi najeść. Upieczone w piekarniku z dodatkiem pachnącego oregano podane z ulubionym sosem (u mnie jogurtowy z czosnkiem) są świetną przekąską lub dodatkiem do każdego dania mięsnego, rybnego, czy wegetariańskiego.
Zdrowe frytki to nie abstrakcja, zapraszam zatem do przepisu na genialne frytki z cukinii!
Składniki na 1 blaszkę:
5 łyżek bułki tartej
5 łyżek startego parmezanu
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz
1 jajko
Wykonanie:
- cukinię przekroić, wybrać gąbczasty miąższ z pestami, następnie pokroić w około 2 cm kawałki dowolnej długości (jeśli robisz frytki z podłużnej cukinii)
- rozkruszyć między palcami oregano i posypać pokrojoną cukinię, dokładnie obtoczyć
- bułkę tartą wymieszać ze startym serem. Na drugim talerzu rozmącić jajko, przyprawić solą i pieprzem, ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami
- pokrojone kawałki obtaczać w rozmąconym jajku, następnie obtaczać w bułce wymieszanej z serem. Układać obtoczone kawałki cukinii na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- piec w 200`C około 15-20 minut do zezłocenia. Nie przetrzymywać za długo w piekarniku, ponieważ frytki najsmaczniejsze są, gdy cukinia pozostanie lekko chrupiąca al dente
SMACZNEGO !
17 komentarzy
Witam, robiłam jakiś czas temu frytki z cukini ale mi nie wyszły. Przypiekły się z wierzchu ale byly jak zwiedłe i ciapkowate. Jednak spróbuje kiedyś zrobić z Twojego przepisu, może się uda. Moje były zwyczajne. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńMoże to zależy od panierki? Te są pyszne i chrupiące, trzeba tylko pozbawić cukinię miąższu z pestkami:)
UsuńRobiłam bez panierki, jak zwykłe frytki ;)
UsuńNo to masz odpowiedź, bo cukinia wymaga panierki:)
UsuńSuuuper.a jaki inny ser mógłby jeszcze być?
OdpowiedzUsuńPecorino, grana padano, każdy twardy, słony ser:)
UsuńTylu pomyslow na cukinie,to sie nie spodziewalam. O frytkach nawet bym nie pomyslala. Znakomity pomysl. Dzisiaj zrobie frytki z cukinii:-).
OdpowiedzUsuńKoniecznie, są rewelacyjne!
UsuńHey there would you mind stating which blog platform you're using?
OdpowiedzUsuńI'm going to start my own blog soon but I'm having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
The reason I ask is because your layout seems different
then most blogs and I'm looking for something completely unique.
P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!
I use a blogger:)
UsuńSuper te frytki się prezentują, ja właśnie teraz jem zapiekaną cukinie - jutro to!
OdpowiedzUsuńDzieki:) Będą na pewno smakować, polecam!
UsuńThis blog was... how do you say it? Relevant!! Finally I've found
OdpowiedzUsuńsomething which helped me. Kudos!
;-)
UsuńI have read so many articles or reviews regarding the blogger lovers however this post is truly a pleasant piece of writing, keep it up.
OdpowiedzUsuńThanks!
UsuńMay I just say what a relief to discoveer somebody that truly understands what they're talking about
OdpowiedzUsuńonn the internet. Yoou definitely realize how to bring a problsm to light and mame
it important. A lot more people should read this and understand this side of the story.
I was surprised that you are not more popular
given that you definitely have tthe gift.
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!