Serniczek na czasie, bo z dodatkiem sezonowych owoców - borówki amerykańskiej i śliwek. Borówkę amerykańską jak do tej pory używałam jedynie w stanie surowym. Nie wiem dlaczego sądziłam, że nie sprawdzi się wypiekach. Dziś stwierdzam, ze pieczona jest jeszcze smaczniejsza, bardziej aromatyczna, zyskuje również na kolorze upodobniając się do leśnej jagody.
Ta letnia modyfikacja sernika królewskiego posmkuje każdemu, bo wlaśnie do przygotowania dzisiejszego serniczka wykorzystałam ciasto z kakaowego klasyka.
600 g sera i tortownica o przekroju 26 cm sprawia, że na upieczenie sernika potrzebujesz nie więcej niz 40 minut. Jest pyszny, polecam!
Składniki na kruche ciasto:
135 g masła
70 g cukru/ksylitolu
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko M
Składniki na masę serową:
600 g sera z wiaderka
150 g śmietany kremówki
3 jajka
150g cukru/ksylitolu
1 budyń waniliowy
śliwki
Wykonanie:
- suche składniki umieścić w misie robota, dodać pokrojone na małe kawałeczki masło i łopatką wymieszać do powstania kruszonki (na małych obrotach pod przykryciem). Do kruszonki wbić jajko i miksować do połączenia składników w kulę. Podzielić na 2 części, jedną zawinąć w folię i umieścić na 30 minut w zamrażarce, drugą w lodówce
- ser zmiksować ze śmietanką, cukrem i budyniem, następnie wbijać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia składników, by zbytnio nie napowietrzyć masy
- przygotować owoce. Jagody umyć i odsączyć na papierowym ręczniku, śliwki pozbawić pestek
- część kruchego ciasta z lodówki rozwałkowąć na wielkośc foremki i wyłożyć na dno wyścielone papierem do pieczenia. Wylać na spód masę serową. Ułożyć promieniście dookoła śliwki, środek wysypać borówką amerykańską. Na górę zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej kakaowe ciasto z zamraźarki
- piec w 180`C około 40-45 minut
SMACZNEGO !
9 komentarzy
I blog frequently and I genuinely appreciate your content.
OdpowiedzUsuńThe article has really peaked my interest. I'm going to book mark your blog and keep checking for new information about once
a week. I subscribed to your Feed as well. corso di excel
My spouse and I absolutely love your blog and find most of your post's to
OdpowiedzUsuńbe just what I'm looking for. Would you offer guest writers to write content available for you?
I wouldn't mind creating a post or elaborating on a
number of the subjects you write related to here.
Again, awesome web log!
This is a topic that's close to my heart... Many thanks!
OdpowiedzUsuńWhere are your contact details though?
Jak ja uwielbiam sliwki. Mysle,ze sernik smakuje wysmienicie. Mam sliwki I sporo borowek,wiec zapisuje przepis :-).
OdpowiedzUsuńJest świetny, polecam!
UsuńIt's awesome to visit this web site and reading the views of all friends on the topic of this article, while I am also
OdpowiedzUsuńkeen of getting know-how.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńCzy "ser z wiaderka" to taki niemiecki quark? jesli tak to ile procentowy?
OdpowiedzUsuńSernik upiekłam z polskiego sera widerkowego, mojego ulubionego z Piątnicy.
UsuńZ niemieckiego też się uda, ale zawsze odsączam nadmiar wody na sitku:)
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!