Sernik ze śliwkami i borówką amerykańską

Serniczek na czasie, bo z dodatkiem sezonowych owoców — borówki amerykańskiej i śliwek. Borówkę amerykańską jak do tej pory używałam jedynie w stanie surowym. Nie wiem dlaczego, sądziłam, że nie sprawdzi się wypiekach. Dziś stwierdzam, ze pieczona jest jeszcze smaczniejsza, bardziej aromatyczna, zyskuje również na kolorze, upodobniając się do leśnej jagody.

Ta letnia modyfikacja sernika królewskiego posmakuje każdemu, bo właśnie do przygotowania dzisiejszego serniczka wykorzystałam ciasto z kakaowego klasyka.

600 g sera i tortownica o przekroju 26 cm sprawia, że na upieczenie sernika potrzebujesz nie więcej niż 40 minut. Jest pyszny, polecam!

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki
  • 135 g masła
  • 70 g cukru/ksylitolu
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko M

Składniki na masę serową:

  • 600 g sera z wiaderka
  • 150 g śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • 150 g cukru/ksylitolu
  • 1 budyń waniliowy
  • 3/4 szklanki borówki amerykańskiej
  • śliwki

Wykonanie:

  • suche składniki umieścić w misie robota, dodać pokrojone na małe kawałeczki masło i łopatką wymieszać do powstania kruszonki (na małych obrotach pod przykryciem). Do kruszonki wbić jajko i miksować do połączenia składników w kulę. Podzielić na 2 części, jedną zawinąć w folię i umieścić na 30 minut w zamrażarce, drugą w lodówce
  • ser zmiksować ze śmietanką, cukrem i budyniem, następnie wbijać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia składników, by zbytnio nie napowietrzyć masy
  • przygotować owoce. Jagody umyć i odsączyć na papierowym ręczniku, śliwki pozbawić pestek
  • część kruchego ciasta z lodówki rozwałkować na wielkość foremki i wyłożyć na dno wyścielone papierem do pieczenia. Wylać na spód masę serową. Ułożyć promieniście dookoła śliwki, środek wysypać borówką amerykańską. Na górę zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej kakaowe ciasto z zamrażarki
  • piec w 180`C około 40-45 minut 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *