Polskie kapary

Nasturcja ma intensywny, ostry, pieprzowy smak i wszystkie części rośliny są jadalne. Najdłużej ze wszystkich kwitnących roślin zdobi ogród, bo kwitnie do pierwszych przymrozków, także jeśli masz ochotę z owoców nasturcji przygotować „fałszywe”, polskie kapary spokojnie zdążysz. Właśnie tak, owoce nasturcji do złudzenia i wyglądem i smakiem przypominają egzotyczne kapary. To wartościowa namiastka prawdziwych kaparów, bowiem nasiona nasturcji posiadają wysoką zawartość kwasu erukowego – głównego składnika oleju Lorenza. Sery, jaja, sosy, surówki z ich dodatkiem są pikantniejsze i dużo smaczniejsze. Prawdziwe kapary pochodzące z upraw nad Morzem śródziemnym są za to pełne antyoksydantów, min. cennej rytyny.

Składniki:

  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 liście laurowe
  • pieprz ziarnisty
  • 2-3 ziela angielskie
  • 2 goździki
  • 2-3 cm kory cynamonu

Wykonanie:

  • zebrać owoce, kiedy jeszcze są zielone, potem nie nadają się już do przetwarzania. Przebierz odrzucając uszkodzone i dokładnie umyj. Jeśli nie masz czasu po zebraniu na konserwację nasion, zalej je solanką i pozostaw przez noc w lodówce. Gotuj około 10 minut
  • wymieszać składniki zalewy, zagotować. Gorącą zalewą zalać owoce w wyparzonych, wytartych do sucha słoiczkach. Zamknąć i pasteryzować 10 minut 

 SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *