Nasturcja ma intensywny, ostry, pieprzowy smak i wszystkie czฤลci roลliny sฤ jadalne. Najdลuลผej ze wszystkich kwitnฤ cych roลlin zdobi ogrรณd, bo kwitnie do pierwszych przymrozkรณw, takลผe jeลli masz ochotฤ z owocรณw nasturcji przygotowaฤ „faลszywe”, polskie kapary spokojnie zdฤ ลผysz. Wลaลnie tak, owoce nasturcji do zลudzenia i wyglฤ dem i smakiem przypominajฤ egzotyczne kapary. To wartoลciowa namiastka prawdziwych kaparรณw, bowiem nasiona nasturcji posiadajฤ wysokฤ zawartoลฤ kwasu erukowego – gลรณwnego skลadnika oleju Lorenza. Sery, jaja, sosy, surรณwki z ich dodatkiem sฤ pikantniejsze i duลผo smaczniejsze. Prawdziwe kapary pochodzฤ ce z upraw nad Morzem ลrรณdziemnym sฤ za to peลne antyoksydantรณw, min. cennej rytyny.
Skลadniki:
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1 szklanka wody
- 2 ลyลผki cukru
- 2 ลyลผeczki soli
- 2 liลcie laurowe
- pieprz ziarnisty
- 2-3 ziela angielskie
- 2 goลบdziki
- 2-3 cm kory cynamonu
Wykonanie:
- zebraฤ owoce, kiedy jeszcze sฤ zielone, potem nie nadajฤ siฤ juลผ do przetwarzania. Przebierz odrzucajฤ c uszkodzone i dokลadnie umyj. Jeลli nie masz czasu po zebraniu na konserwacjฤ nasion, zalej je solankฤ i pozostaw przez noc w lodรณwce. Gotuj okoลo 10 minut
- wymieszaฤ skลadniki zalewy, zagotowaฤ. Gorฤ cฤ zalewฤ zalaฤ owoce w wyparzonych, wytartych do sucha sลoiczkach. Zamknฤ ฤ i pasteryzowaฤ 10 minut
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐