Papryka obrodziła w tym roku nadzwyczajnie. Warto ją jeść w każdej postaci, bo to prawdziwa kopalnia zdrowia. Papryka czerwona to witaminowa rekordzistka, zatroszczy się o dobry wzrok, skórę i naczyńka krwionośne. Najczęściej występuje jako dodatek, dzisiaj jest składnikiem nr 1.

Z dodatkiem białej fasolki i kiełbasy stanowi syte, rozgrzewające danie jednogarnkowe. Pominiesz mięsny dodatek, a otrzymasz super smaczne danie wegetariańskie.

Składniki:

  • 4 duże czerwone papryki
  • 400 g fasoli perłowej z puszki
  • 100 g boczku
  • 1/2 szklanka bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • mielona papryka
  • majeranek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • paprykę przekroić na 4 części, pozbawić gniazd nasiennych i białych błonek, następnie pokroić w grubą kostkę
  • obraną, drobno posiekaną cebulę lekko zeszklić. Dodać pokrojoną paprykę i podsmażać razem przez kilka minut. Dodać pokrojony w kostkę boczek lub kiełbasę. W wersji wegetariańskiej można całkowicie pominąć
  • podlać całość bulionem, dodać przecier pomidorowy. Przyprawić do smaku ostrą, mieloną papryką, majerankiem, solą i pieprzem
  • podawać z bagietką, ryżem lub ziemniakami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *