Papryka obrodziลa w tym roku nadzwyczajnie. Warto jฤ
jeลฤ w kaลผdej postaci, bo to prawdziwa kopalnia zdrowia. Papryka czerwona to witaminowa rekordzistka, zatroszczy siฤ o dobry wzrok, skรณrฤ i naczyลka krwionoลne. Najczฤลciej wystฤpuje jako dodatek, dzisiaj jest skลadnikiem nr 1.
Z dodatkiem biaลej fasolki i kieลbasy stanowi syte, rozgrzewajฤ
ce danie jednogarnkowe. Pominiesz miฤsny dodatek, a otrzymasz super smaczne danie wegetariaลskie.
Skลadniki:
- 4 duลผe czerwone papryki
- 400 g fasoli perลowej z puszki
- 100 g boczku
- 1/2 szklanka bulionu
- 2 ลyลผki oleju
- 1 cebula
- 2-3 ลyลผki przecieru pomidorowego
- mielona papryka
- majeranek
- sรณl, pieprz
Wykonanie:
- paprykฤ przekroiฤ na 4 czฤลci, pozbawiฤ gniazd nasiennych i biaลych bลonek, nastฤpnie pokroiฤ w grubฤ kostkฤ
- obranฤ , drobno posiekanฤ cebulฤ lekko zeszkliฤ. Dodaฤ pokrojonฤ paprykฤ i podsmaลผaฤ razem przez kilka minut. Dodaฤ pokrojony w kostkฤ boczek lub kieลbasฤ. W wersji wegetariaลskiej moลผna caลkowicie pominฤ ฤ
- podlaฤ caลoลฤ bulionem, dodaฤ przecier pomidorowy. Przyprawiฤ do smaku ostrฤ , mielonฤ paprykฤ , majerankiem, solฤ i pieprzem
- podawaฤ z bagietkฤ , ryลผem lub ziemniakami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐