Papryka obrodziล‚a w tym roku nadzwyczajnie. Warto jฤ… jeล›ฤ‡ w kaลผdej postaci, bo to prawdziwa kopalnia zdrowia. Papryka czerwona to witaminowa rekordzistka, zatroszczy siฤ™ o dobry wzrok, skรณrฤ™ i naczyล„ka krwionoล›ne. Najczฤ™ล›ciej wystฤ™puje jako dodatek, dzisiaj jest skล‚adnikiem nr 1.

Z dodatkiem biaล‚ej fasolki i kieล‚basy stanowi syte, rozgrzewajฤ…ce danie jednogarnkowe. Pominiesz miฤ™sny dodatek, a otrzymasz super smaczne danie wegetariaล„skie.

Skล‚adniki:

  • 4 duลผe czerwone papryki
  • 400 g fasoli perล‚owej z puszki
  • 100 g boczku
  • 1/2 szklanka bulionu
  • 2 ล‚yลผki oleju
  • 1 cebula
  • 2-3 ล‚yลผki przecieru pomidorowego
  • mielona papryka
  • majeranek
  • sรณl, pieprz

Wykonanie:

  • paprykฤ™ przekroiฤ‡ na 4 czฤ™ล›ci, pozbawiฤ‡ gniazd nasiennych i biaล‚ych bล‚onek, nastฤ™pnie pokroiฤ‡ w grubฤ… kostkฤ™
  • obranฤ…, drobno posiekanฤ… cebulฤ™ lekko zeszkliฤ‡. Dodaฤ‡ pokrojonฤ… paprykฤ™ i podsmaลผaฤ‡ razem przez kilka minut. Dodaฤ‡ pokrojony w kostkฤ™ boczek lub kieล‚basฤ™. W wersji wegetariaล„skiej moลผna caล‚kowicie pominฤ…ฤ‡
  • podlaฤ‡ caล‚oล›ฤ‡ bulionem, dodaฤ‡ przecier pomidorowy. Przyprawiฤ‡ do smaku ostrฤ…, mielonฤ… paprykฤ…, majerankiem, solฤ… i pieprzem
  • podawaฤ‡ z bagietkฤ…, ryลผem lub ziemniakami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *