Dawno już nie brałam udziału we wspólnym pieczeniu chleba, albo wyjezdżałam, byłam w drodze albo właśnie wracałam. Światowy Dzień Chleba - także dla domowego piekarczyka jest jednak zobowiązujący. Tym razem nie mogłam się już wymigać, tym bardziej, że chlebek bardzo urokliwy. Amber nie mogła lepiej wybrać. W Październikowej Piekarni gości jesienny chleb z dodatkiem dyni z figami i pestkami dynii.
Chlebek jest wyjatkowy, a dzięki dodatkowi dyni zyskał nie tylko dodatkowe walory zdrowotne, ale idealnie wpisał się w jesienne klimaty.
Dodatek suszonych fig i pestek dodatkowo wzbogacił chlebek. Jest pyszny, bardzo chrupiący, równie smaczny na drugi i następny dzień.
Składniki:
50 g aktywnego zakwasu
50 g razowej mąki orkiszowej 2000
400 g mąki orkiszowej 630
5 g drożdży
230 ml wody
10 g soli
50 g suszonycg fig
30 g pestek z dynii
Wykonanie:
- do misy dodać wszystkie składniki za wyjatkiem soli, fig i dynii. Miksować na minialnym poziomie przez 4 minuty. dodać sól i miksować na 2 prędkości przez nastepne 4 minuty. Na koniec dodać pokrojone figi i pestki dyni, miksowac do połączenia składników
- zostawić ciasto do wyrastania na 90 minut w ciepłym miejscu. W miedzyczasie w 30- minutowych odtępach złożyc je 2 razy
- uformowac podłużny bochenek i przełożyc do koszyczka do ostatecznego wyrastania
- piec na kamieniu 10 minut w 250`C, nastepnie zmnieszyc temperature do 210`C i piec olejne 30 minut
- studzić na kratce
SMACZNEGO !
Przepis bierze w corocznej akcji organizowanej przez Zorrę z bloga "Kochtpof" na World Breat Day 2017

12 komentarzy
Mam dokładnie tak samo z tym wspólnym pieczeniem. Cieszę się, że nam się tym razem udało.
OdpowiedzUsuńI ja sie cieszę, bo miałam okazję upiec bochen z koszyczka:)
UsuńPrzepiękny!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że udało Ci się upiec ten chleb razem z nami.
Swój przygotowałam wieczorem w niedzielę po powrocie z wyjazdu, a piekłam w poniedziałek i był gotowy tuż przed publikacją.Taka chlebowa magia.
Dziekuję za wspólne pieczenie! Udało się tym razem dołączyć i super:)
UsuńJaki żółciutki! Dziękuje za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńNo tak, bo dynia w akcji! Do następnego pieczenia, dzięki!
UsuńPiękny bochen, dziękuję za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Dorotko! Również było mi miło!
UsuńIdealny bochenek!
OdpowiedzUsuńDobrze znów piec razem! Pozdrawiam
Dziękuję! Tak, wspólne pieczenie to super frajda! Pozdrowienia:)
UsuńJak dla mnie to jeden ze smaczniejszych chlebów jakie piekłam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas.
Dziękuję również:) Mam podobne wrażenie, chlebek wyjątkowo smaczny:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!