Jesienny chleb — październikowa piekarnia

Dawno już nie brałam udziału we wspólnym pieczeniu chleba, albo wyjeżdżałam, byłam w drodze albo właśnie wracałam. Światowy Dzień Chleba — także dla domowego piekarczyka jest jednak zobowiązujący. Tym razem nie mogłam się już wymigać, tym bardziej że chlebek bardzo urokliwy. Amber nie mogła lepiej wybrać.

W „Październikowej Piekarni” gości jesienny chleb z dodatkiem dyni z figami i pestkami dyni. Chlebek jest wyjątkowy, a dzięki dodatkowi dyni zyskał nie tylko dodatkowe walory zdrowotne, ale idealnie wpisał się w jesienne klimaty. Dodatek suszonych fig i pestek dodatkowo wzbogacił chlebek. Jest pyszny, bardzo chrupiący, równie smaczny na drugi i następny dzień.

Składniki:

  • 100 g purée z dyni
  • 50 g aktywnego zakwasu
  • 50 g razowej mąki orkiszowej 2000
  • 400 g mąki orkiszowej 630
  • 5 g drożdży
  • 230 ml wody
  • 10 g soli
  • 50 g suszonych fig
  • 30 g pestek z dyni

Wykonanie:

  • do misy dodać wszystkie składniki za wyjątkiem soli, fig i dyni. Miksować na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodać sól i miksować na 2 prędkości przez następne 4 minuty. Na koniec dodać pokrojone figi i pestki dyni, miksować do połączenia składników
  • zostawić ciasto do wyrastania na 90 minut w ciepłym miejscu. W międzyczasie w 30- minutowych odstępach złożyć je 2 razy
  • uformować podłużny bochenek i przełożyć do koszyczka do ostatecznego wyrastania
  • piec na kamieniu 10 minut w 250`C, następnie zmniejszyć temperaturę do 210`C i piec olejne 30 minut
  • studzić na kratce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *