Dawno już nie brałam udziału we wspólnym pieczeniu chleba, albo wyjeżdżałam, byłam w drodze albo właśnie wracałam. Światowy Dzień Chleba — także dla domowego piekarczyka jest jednak zobowiązujący. Tym razem nie mogłam się już wymigać, tym bardziej że chlebek bardzo urokliwy. Amber nie mogła lepiej wybrać.
W „Październikowej Piekarni” gości jesienny chleb z dodatkiem dyni z figami i pestkami dyni. Chlebek jest wyjątkowy, a dzięki dodatkowi dyni zyskał nie tylko dodatkowe walory zdrowotne, ale idealnie wpisał się w jesienne klimaty. Dodatek suszonych fig i pestek dodatkowo wzbogacił chlebek. Jest pyszny, bardzo chrupiący, równie smaczny na drugi i następny dzień.
Składniki:
- 100 g purée z dyni
- 50 g aktywnego zakwasu
- 50 g razowej mąki orkiszowej 2000
- 400 g mąki orkiszowej 630
- 5 g drożdży
- 230 ml wody
- 10 g soli
- 50 g suszonych fig
- 30 g pestek z dyni
Wykonanie:
- do misy dodać wszystkie składniki za wyjątkiem soli, fig i dyni. Miksować na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodać sól i miksować na 2 prędkości przez następne 4 minuty. Na koniec dodać pokrojone figi i pestki dyni, miksować do połączenia składników
- zostawić ciasto do wyrastania na 90 minut w ciepłym miejscu. W międzyczasie w 30- minutowych odstępach złożyć je 2 razy
- uformować podłużny bochenek i przełożyć do koszyczka do ostatecznego wyrastania
- piec na kamieniu 10 minut w 250`C, następnie zmniejszyć temperaturę do 210`C i piec olejne 30 minut
- studzić na kratce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂