Pierogi ruskie znają wszyscy, to tradycyjna potrawa kuchni staropolskiej i współczesnej kuchni polskiej. Nazwa pierogów budzi spore kontrowersje i nie pochodzi od Rosji jak można by sądzić, a wywodzi się z Rusi Czerwonej, czyli Kresów Wschodnich. Długo zresztą nazywane były pierogami lwowskimi.
Prosty farsz ziemniaczano-twarogowy z dodatkiem podsmażonej cebulki jest uniwersalny. Można go zastosować nie tylko do przygotowania tradycyjnych ruskich pierogów, ale w pasztecikach, naleśnikach, zapiekankach, bułeczkach.
Dla większości, która uważa, iż przygotowanie pierogów jest czynnością pracochłonną adresuję dzisiejszy przepis - pierogi z ciasta francuskiego. Jeśli masz przygotowany farsz piergi robi się błyskawicznie, a smakują jak najlepsze paszteciki świata! Podane z czerwonym barszczykiem to nie lada uczta! Do tego sos żurawinowy, zapraszam na jesienna ucztę pierogową!
około 600 g ziemniaków
250 g półtłustego twarogu
1 cebula
2 lyżki oleju
sól, pieprz
2 arkusze ciasta francuskiego
dodatkowo:
1 żółtko+2 łyżki mleka
Wykonanie:
- obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Miękkie odcedzić, ubić tłuczkiem do ziemniaków i odczekać około 5 minut, by troche przestygły. Wkruszyć twaróg i powtórnie utłuc. Na koniec wmieszać podsmażoną cebulkę i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem
- ciasto francuskie wyjąć z lodówki i razem z papierem rozłożyć na stolnicy. Lekko rozwałkować. Wykrawać foremką lub najlepiej metalowym pierścieniem koła o średnicy 8,5-9 cm. Nakładać po czubatej łyżeczce farszu i zlepiać pierogi do wykończenia składników. Skrawki ciasta zlepić, rozwałkować i uformować kolejne pierogi. Pierogi zlepione na falbankę nie rozkleiły się podczas pieczenia w odróżnieniu od tych zlepionych tradycyjnie i przy pomocy widelca
- uformowane pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować pierogi żółtkiem zozbełtanym z 2-ma łyżkami mleka
- piec w 200`C 20-25 minut do zrumienienia
- podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z czerwonym, czystym barszczykiemi (przepis tutaj) sosem żurawinowym (z tego przepisu)
SMACZNEGO !
11 komentarzy
Uwielbiam pierogi! Ale w cieście francuskim jeszcze nie jadłam, dlatego chętnie skorzystam z przepisu i zrobię je w weekend :)
OdpowiedzUsuńSuper, jak wszystkie ruskie są obłędne:)
UsuńGreat article.
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńSame pysznosci. Takich pierogow,jeszcze nie jadlam. Przy najblizszej okazji,trzeba bedzie zrobic :-).
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Ruskie zawsze smakują super! Polecam!
UsuńKochana cudne,następnym razem dołącz fotkę tego pierwszego samolotu jak to robisz
OdpowiedzUsuńŚrodki ma być splotu
UsuńHej.będę kisić zakwas,czy na pewno można zakręcić słój,pamięta m ze wszędzie było żeby fazą,nie zepsuje się?
OdpowiedzUsuńNa pewno, tylko zamieszaj raz dziennie:)
UsuńObłędnie smaczne pierogi! Idealne na obiad - uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!