Pierogi ruskie znajฤ
wszyscy, to tradycyjna potrawa kuchni staropolskiej i wspรณลczesnej kuchni polskiej. Nazwa pierogรณw budzi spore kontrowersje i nie pochodzi od Rosji, jak moลผna by sฤ
dziฤ, a wywodzi siฤ z Rusi Czerwonej, czyli Kresรณw Wschodnich. Dลugo zresztฤ
nazywane byลy pierogami lwowskimi.
Prosty farsz ziemniaczano-twarogowy z dodatkiem podsmaลผonej cebulki jest uniwersalny. Moลผna go zastosowaฤ nie tylko do przygotowania tradycyjnych ruskich pierogรณw, ale w pasztecikach, naleลnikach, zapiekankach, buลeczkach.
Dla wiฤkszoลci, ktรณra uwaลผa, iลผ przygotowanie pierogรณw jest czynnoลciฤ
pracochลonnฤ
, adresujฤ dzisiejszy przepis โ pierogi z ciasta francuskiego. Jeลli masz przygotowany farsz, pierogi robi siฤ bลyskawicznie, a smakujฤ
jak najlepsze paszteciki ลwiata! Podane z czerwonym barszczykiem to nie ladaย uczta! Do tego sos ลผurawinowy, zapraszam na jesiennฤ
ucztฤ pierogowฤ
!
Skลadniki (okoลo 24 pierogi):
- okoลo 600 g ziemniakรณw
- 250 g pรณลtลustego twarogu
- 1 cebula
- 2 ลyลผki oleju
- sรณl, pieprz
- 2 arkusze ciasta francuskiego
Dodatkowo:
- 1 ลผรณลtko
- 2 ลyลผki mleka
Wykonanie:
- obrane ziemniaki ugotowaฤ w osolonej wodzie. Miฤkkie odcedziฤ, ubiฤ tลuczkiem do ziemniakรณw i odczekaฤ okoลo 5 minut, by trochฤ przestygลy. Wkruszyฤ twarรณg i powtรณrnie utลuc. Na koniec wmieszaฤ podsmaลผonฤ cebulkฤ i doprawiฤ do smaku solฤ i ลwieลผo zmielonym pieprzem
- ciasto francuskie wyjฤ ฤ z lodรณwki i razem z papierem rozลoลผyฤ na stolnicy. Lekko rozwaลkowaฤ. Wykrawaฤ foremkฤ lub najlepiej metalowym pierลcieniem koลa o ลrednicy 8,5-9 cm. Nakลadaฤ po czubatej ลyลผeczce farszu i zlepiaฤ pierogi do wykoลczenia skลadnikรณw. Skrawki ciasta zlepiฤ, rozwaลkowaฤ i uformowaฤ kolejne pierogi. Pierogi zlepione na falbankฤ nie rozkleiลy siฤ podczas pieczenia w odrรณลผnieniu od tych zlepionych tradycyjnie i przy pomocy widelca
- uformowane pierogi ukลadaฤ na blaszce wyลoลผonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarowaฤ pierogi ลผรณลtkiem rozbeลtanym z 2-ma ลyลผkami mleka
- piec w 200`C 20-25 minut do zrumienienia
- podawaฤ z ulubionymi dodatkami. Podaลam z czerwonym, czystym barszczykiem i sosem ลผurawinowym
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐