Pierogi ruskie z ciasta francuskiego

Pierogi ruskie znajฤ… wszyscy, to tradycyjna potrawa kuchni staropolskiej i wspรณล‚czesnej kuchni polskiej. Nazwa pierogรณw budzi spore kontrowersje i nie pochodzi od Rosji, jak moลผna by sฤ…dziฤ‡, a wywodzi siฤ™ z Rusi Czerwonej, czyli Kresรณw Wschodnich. Dล‚ugo zresztฤ… nazywane byล‚y pierogami lwowskimi.

Prosty farsz ziemniaczano-twarogowy z dodatkiem podsmaลผonej cebulki jest uniwersalny. Moลผna go zastosowaฤ‡ nie tylko do przygotowania tradycyjnych ruskich pierogรณw, ale w pasztecikach, naleล›nikach, zapiekankach, buล‚eczkach.

Dla wiฤ™kszoล›ci, ktรณra uwaลผa, iลผ przygotowanie pierogรณw jest czynnoล›ciฤ… pracochล‚onnฤ…, adresujฤ™ dzisiejszy przepis โ€” pierogi z ciasta francuskiego. Jeล›li masz przygotowany farsz, pierogi robi siฤ™ bล‚yskawicznie, a smakujฤ… jak najlepsze paszteciki ล›wiata! Podane z czerwonym barszczykiem to nie ladaย  uczta! Do tego sos ลผurawinowy, zapraszam na jesiennฤ… ucztฤ™ pierogowฤ…!

Skล‚adniki (okoล‚o 24 pierogi):

  • okoล‚o 600 g ziemniakรณw
  • 250 g pรณล‚tล‚ustego twarogu
  • 1 cebula
  • 2 ล‚yลผki oleju
  • sรณl, pieprz
  • 2 arkusze ciasta francuskiego

Dodatkowo:

  • 1 ลผรณล‚tko
  • 2 ล‚yลผki mleka

Wykonanie:

  • obrane ziemniaki ugotowaฤ‡ w osolonej wodzie. Miฤ™kkie odcedziฤ‡, ubiฤ‡ tล‚uczkiem do ziemniakรณw i odczekaฤ‡ okoล‚o 5 minut, by trochฤ™ przestygล‚y. Wkruszyฤ‡ twarรณg i powtรณrnie utล‚uc. Na koniec wmieszaฤ‡ podsmaลผonฤ… cebulkฤ™ i doprawiฤ‡ do smaku solฤ… i ล›wieลผo zmielonym pieprzem
  • ciasto francuskie wyjฤ…ฤ‡ z lodรณwki i razem z papierem rozล‚oลผyฤ‡ na stolnicy. Lekko rozwaล‚kowaฤ‡. Wykrawaฤ‡ foremkฤ… lub najlepiej metalowym pierล›cieniem koล‚a o ล›rednicy 8,5-9 cm. Nakล‚adaฤ‡ po czubatej ล‚yลผeczce farszu i zlepiaฤ‡ pierogi do wykoล„czenia skล‚adnikรณw. Skrawki ciasta zlepiฤ‡, rozwaล‚kowaฤ‡ i uformowaฤ‡ kolejne pierogi. Pierogi zlepione na falbankฤ™ nie rozkleiล‚y siฤ™ podczas pieczenia w odrรณลผnieniu od tych zlepionych tradycyjnie i przy pomocy widelca
  • uformowane pierogi ukล‚adaฤ‡ na blaszce wyล‚oลผonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarowaฤ‡ pierogi ลผรณล‚tkiem rozbeล‚tanym z 2-ma ล‚yลผkami mleka
  • piec w 200`C 20-25 minut do zrumienienia
  • podawaฤ‡ z ulubionymi dodatkami. Podaล‚am z czerwonym, czystym barszczykiem i sosem ลผurawinowym
PRZECZYTAJ  Marchewkowa zupa krem z fenkuล‚em i piankฤ…

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *