Pyszna propozycja podania schabu na jesienny obiad. Nie muszę nikogo przekonywać, że mięso doskonale smakuje z owocami. Dziś schab z gruszkami. Proste, łatwe do przygotowania danie wygląda imponująco. Kilka składników, a tworzy idealną kompozycję smakową. Nie żałowałam ziół, suszony i świeży tymianek wieńczą dzieło!

Składniki:

  • 4 porcje schabu
  • 3 łyżki oleju
  • 4 połówki gruszek
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

Wykonanie:

  • schab umyć, osuszyć i delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem i obsmażyć na oliwie na złoty kolor z obydwu stron
  • jeśli używasz patelni z metalową rączką, pozostaw kotlety na patelni, jeśli nie przełóż do naczynia do zapiekania. Na każdym kotlecie ułóż połówkę świeżo obranej gruszki
  • śmietankę połącz z winem, dopraw do smaku, dodaj zioła i zalej mięso
  • potrawę zapiekaj w piekarniku 20 minut pod przykryciem
  • podawaj z surówką i ziemniakami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *