Pyszna propozycja podania schabu na jesienny obiad. Nie muszę nikogo przekonywać, że mięso doskonale smakuje z owocami. Dziś schab z gruszkami. Proste, łatwe do przygotowanie danie wygląda imponująco. Kilka składników, a tworzy idealną kompozycję smakową. Nie żałowałam ziół, suszony i świeży tymianek wieńczą dzieło!
Składniki:
3 łyżki oleju
4 połówki gruszek
1/2 szklanki śmietany kremówki
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
sól, pieprz
tymianek
Wykonanie:
- schab umyć, osuszyć i delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem i obsmażyć na oliwie na złoty kolor z obydwu stron
- jeśli używasz patelni z metalową rączką pozostaw kotlety na patelni, jeśli nie przełóż do naczynia do zapiekania. Na każdym kotlecie ułóż połówkę świeżo obranej gruszki
- śmietankę połącz z winem, dopraw do smaku, dodaj zioła i zalej mięso
- potrawę zapiekaj w piekarniku 20 minut pod przykryciem
- podawaj z surówką i ziemniakami
SMACZNEGO !
7 komentarzy
My uwielbiamy bitki. Robilam wszystkie propozycje z Twoich przepisow. Lubimy tez gruszki. No ale,czy nam posmakuja w duecie :-). To sie przekonamy :-).
OdpowiedzUsuńTrzeba spróbować:) To dość wyrafinowane danie:)
UsuńTo przepis dla mnie. Do tej pory nie miałam pomysłu na schab środkowy bez panierki. Robiłam trochę nudne bitki tylko z przyprawami ale wtedy mięsko trochę gryzie w podniebienie. Za smakiem i konsystencją surowych gruszek raczej nie przepadam. One wiele zyskują po pieczeniu/duszeniu. Kiedyś już jadłam wyśmienite danie z gruszką. Natomiast nie za bardzo lubię dodatek wina do pichcenia bo gdy paruje to moim zdaniem śmierdzi. O co chodzi z tym winem? Czy smak trzeba mieć wyrafinowany, czy też chodzi o dodanie koloru?
OdpowiedzUsuńPrzy dodawaniu wina do potrawy panuje jedna zasada: dodaj takie wino, jakie samam wypijesz z kieliszka i się nie skrzywisz, po prostu wino jakie lubisz. Takie wino na pewno nie będzie drażnić zapachem.
UsuńWino to przyprawa, dodaje kwasowości, uwydatnia aromat ziół, białe rozjaśnia sos, czerwone podkręca ciemny kolor:)
Osobiście bardzo lubimy schab i zgromadziłam już naprawdę pokaźny zbiór przepisów:)
Fantastic website. Lots of useful information here.
OdpowiedzUsuńI am sending it to a few buddies ans additionally sharing in delicious.
And naturally, thanks in your effort!
Jaką surówkę do tego bo nie mam pomysłu ..:)
OdpowiedzUsuńCiągle zajadamy się jeszcze młodą kapustą, ale może być też pekinka, albo buraczki:) Smacznego!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!