Potraw z dynią ciąg dalszy, dziś zapraszam na szybkie curry z dynią, pieczarkami i brokułem, pyszny i zdrowy obiad wegeteriański. Dodatek stanowi biała kasza gryczana.
Jeśli nie przepadasz za kaszą gryczaną to najpewniej za paloną (prażoną), bo kasza gryczana niepalona, biała jest bardzo delikatna w smaku i nie posiada charakterystycznego posmaku gryki.
Warto spróbować i przełamać się, bo ma same zalety. Powinna być nie tylko rzadkim dodatkiem do drugiego dania, ale na stałe zagościć w naszej kuchni.
Niepalona kasza gryczana jest bogatsza w składniki odżywcze niż prażona, ponieważ wysoka temperatura wiele z nich bezpowrotnie eliminuje.
Składniki na 4 porcje:
1 szklanka surowej kaszy
1/2 dynii np. Hokkaido
300 g pieczarek
1 brokuł
1 cebula
3 cm kawałek imbiru
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kurkumy
mała puszka mleka kokosowego
2 łyżki oleju
sól, pieprz
natka zielonej pietruszki lub kolendry
Wykonanie:
- kaszę ugotować w dużej ilości osolonej wody wg czasu podanego na opakowaniu (około 15 minut)
- dynię przekroić na 4 części, miąższ z pestkami wybrać łyżką i odrzucić. Pieczarkom podciąć nóżki, ewentualne grudki ziemi zetrzeć wilgotnym papierowym ręcznikiem. Brokuł dokładnie opłukać i podzielić na małe różyczki. Cebulę obrać i pociąć w kostkę lub piórka
- cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone w paski pieczarki i podsmażać, aż z grzybów odparuje woda. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i przyprawy, następnie zalać mlekiem kokosowym i dusić pod przykryciem około 15 minut. Na koniec dołożyć różyczki brokuła i dusić kolejne 5 minut. Skorygować ilość soli
- kaszę gryczaną odcedzić na durszlaku. Podawać z przygotowanym curry, posypać zieleniną
SMACZNEGO !
7 komentarzy
pyszne i zdrowe :) to lubię :)
OdpowiedzUsuńEu sou extremamente impressionado com suas habilidades de escrita e também com o layout de seu
OdpowiedzUsuńweblog. Este é um tema pago ou você personalizar é você mesmo?
Qualquer forma acompanhar o excelente escrevendo com qualidade,
é raro ver um grande blog como este estes
dias .
Após olhando por cima um número da artigos na seu blog, Eu seriamente como seu técnica de blogging .
OdpowiedzUsuńEu livro marcado para meu marcador site lista e será
verificar volta logo . Confira meu site também e diga como você se sente .
Awesome artigo.
OdpowiedzUsuńPolecam jednak gotować kaszę już bez odcedzania w proporcji jeden do dwóch gdyż w przeciwnym razie wylewamy cenne witaminy rozpuszczalne w wodzie.A danie z pewnością ugotuję.☺
OdpowiedzUsuńTylko przedtem należy kaszę bardzo dokładnie i wielokrotnie wypłukać!
UsuńSłuszna uwaga. Taki sposób warto zastosować również przy innych sypkich węglowodanów (np. ryżu). Co do samego dania, jest ono idealne na jesień - rozgrzewa, dodaje energii i pobudza metabolizm.
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!