Dyniowe curry z pieczarkami i białą kaszą gryczaną

Potraw z dynią ciąg dalszy, dziś zapraszam na szybkie curry z dynią, pieczarkami i brokułem, pyszny i zdrowy obiad wegetariański. Dodatek stanowi biała kasza gryczana. Jeśli nie przepadasz za kaszą gryczaną to najpewniej za paloną (prażoną), bo kasza gryczana niepalona, biała jest bardzo delikatna w smaku i nie posiada charakterystycznego posmaku gryki. Warto spróbować i przełamać się, bo ma same zalety. Powinna być nie tylko rzadkim dodatkiem do drugiego dania, ale na stałe zagościć w naszej kuchni.

Niepalona kasza gryczana jest bogatsza w składniki odżywcze niż prażona, ponieważ wysoka temperatura wiele z nich bezpowrotnie eliminuje.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 szklanka surowej kaszy
  • 1/2 dyni np. Hokkaido
  • 300 g pieczarek
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • mała puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki lub kolendry

Wykonanie:

  • kaszę ugotować w dużej ilości osolonej wody wg czasu podanego na opakowaniu (około 15 minut)
  • dynię przekroić na 4 części, miąższ z pestkami wybrać łyżką i odrzucić. Pieczarkom podciąć nóżki, ewentualne grudki ziemi zetrzeć wilgotnym papierowym ręcznikiem. Brokuł dokładnie opłukać i podzielić na małe różyczki. Cebulę obrać i pociąć w kostkę lub piórka
  • cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone w paski pieczarki i podsmażać, aż z grzybów odparuje woda. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i przyprawy, następnie zalać mlekiem kokosowym i dusić pod przykryciem około 15 minut. Na koniec dołożyć różyczki brokuła i dusić kolejne 5 minut. Skorygować ilość soli
  • kaszę gryczaną odcedzić na durszlaku. Podawać z przygotowanym curry, posypać zieleniną

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *