Potraw z dynią ciąg dalszy, dziś zapraszam na szybkie curry z dynią, pieczarkami i brokułem, pyszny i zdrowy obiad wegetariański. Dodatek stanowi biała kasza gryczana. Jeśli nie przepadasz za kaszą gryczaną to najpewniej za paloną (prażoną), bo kasza gryczana niepalona, biała jest bardzo delikatna w smaku i nie posiada charakterystycznego posmaku gryki. Warto spróbować i przełamać się, bo ma same zalety. Powinna być nie tylko rzadkim dodatkiem do drugiego dania, ale na stałe zagościć w naszej kuchni.
Niepalona kasza gryczana jest bogatsza w składniki odżywcze niż prażona, ponieważ wysoka temperatura wiele z nich bezpowrotnie eliminuje.
Składniki na 4 porcje:
- 1 szklanka surowej kaszy
- 1/2 dyni np. Hokkaido
- 300 g pieczarek
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 3 cm kawałek imbiru
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- mała puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- natka zielonej pietruszki lub kolendry
Wykonanie:
- kaszę ugotować w dużej ilości osolonej wody wg czasu podanego na opakowaniu (około 15 minut)
- dynię przekroić na 4 części, miąższ z pestkami wybrać łyżką i odrzucić. Pieczarkom podciąć nóżki, ewentualne grudki ziemi zetrzeć wilgotnym papierowym ręcznikiem. Brokuł dokładnie opłukać i podzielić na małe różyczki. Cebulę obrać i pociąć w kostkę lub piórka
- cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone w paski pieczarki i podsmażać, aż z grzybów odparuje woda. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i przyprawy, następnie zalać mlekiem kokosowym i dusić pod przykryciem około 15 minut. Na koniec dołożyć różyczki brokuła i dusić kolejne 5 minut. Skorygować ilość soli
- kaszę gryczaną odcedzić na durszlaku. Podawać z przygotowanym curry, posypać zieleniną
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂