Na blogu gościły już kopytka dyniowe, dyniowe szpecle, dyniowe knedle z jeżynami i leniwe dyniowe, a możliwości jest o wiele więcej. Mam jeszcze sporo pomysłów do zrealizowania.
Dyniowe kluski śląskie tak jak i tradycyjne białe to znakomity dodatek do wszystkich mięs podawanych z sosem lub samym sosem i dodatkiem surówki jako danie wegeteriańskie.
Amatorów na śląskie kluchy chyba nie zabraknie?
Składniki:
mąka ziemniaczana
2 kopiaste łyżki puree z dynii
1 jajko - opcjonalnie
Wykonanie:
- puree z dynii przygotować wg tego przepisu
- ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Włożyć do miski, uklepać i wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 części. Wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, by wypełnić powstałą lukę. Zagnieść ciasto dodając wyjęte ziemniaki, puree z dynii i jajko. Bez jajka też się udadzą
- formować okrągłe kluseczki, w każdej palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki zrobić dziurkę
- wrzucać na osolony wrzątek, a gdy wypłyną gotować jeszcze chwilę, aż wyraźnie urosną
- podałam ze schabem w sosie chrzanowym (przepis tutaj) i sałatką z czerwonych buraczków (przepis tutaj)
SMACZNEGO !
10 komentarzy
Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńChętnie się poczęstuję, a ja zapraszam Cię na dyniowe trufle...
Pozdrowienia!
Dziękuję i zapraszam ! Zaintrygowałaś mnie dyniowymi truflasmi, koniecznie muszę zobaczyć! Pozdrawiam!
UsuńZawsze coś ciekawego, tym razem dla mnie rewelacja, bo czasem nie wiem co z dyniami zrobić :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że mogłam być inspiracją:)
UsuńCudowny kolorek. Ciesze sie bardzo z kolejnego przepisu z wykorzystaniem dynii. No to robimy kluseczki:-) :-).
OdpowiedzUsuńTak, miła i nieco zdrowsza odmiana:)
UsuńWitam jak sie robi piree z dyni
OdpowiedzUsuńW przepisie podałam link do przepisu na dyniowe puree:)
UsuńPierwszy raz piszę komentarz,ale zaglądam tu często i od dawna.Wykorzystałam mnóstwo twoich przepisów.Kluski wyszły pyszne.Purre mam zamrożone i zawekowane,wykorzystuję do dań na słodko i słono.Wielkie dzięki za inspiracje.Alina
OdpowiedzUsuńTo mnie bardzo cieszy! Witaj w klubie, sama jesten ogromną fanką dynii w każdej postaci!
UsuńAlinko, czekam na więcej recenzji przepisów. Pozdrawiam!
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!