Dziś zapraszam na kluski śląskie w jesiennej odsłonie, z dodatkiem dyni. Dyniowe purée to bardzo wdzięczny dodatek nie tylko do ciast, ale wszelkiej maści klusek. Na smak dynia nie ma zbyt wielkiego wpływu, ale dodatek karotenu w sezonie jesienno-zimowym jest jak najbardziej w cenie.

Na blogu gościły już kopytka dyniowe, dyniowe szpecle, dyniowe knedle z jeżynami i leniwe dyniowe, a możliwości jest o wiele więcej. Mam jeszcze sporo pomysłów do zrealizowania. Dyniowe kluski śląskie tak jak i tradycyjne białe to znakomity dodatek do wszystkich mięs podawanych z sosem lub samym sosem i dodatkiem surówki jako danie wegetariańskie. Amatorów na śląskie kluchy chyba nie zabraknie?

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 2 kopiaste łyżki purée z dyni
  • 1 jajko — opcjonalnie

Wykonanie:

  • przygotować purée z dyni
  • ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Włożyć do miski, uklepać i wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 części. Wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, by wypełnić powstałą lukę. Zagnieść ciasto dodając wyjęte ziemniaki, purée z dyni i jajko. Bez jajka też się udadzą
  • formować okrągłe kluseczki, w każdej palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki zrobić dziurkę
  • wrzucać na osolony wrzątek, a gdy wypłyną gotować jeszcze chwilę, aż wyraźnie urosną
  • podałam ze schabem w sosie chrzanowym (przepis tutaj) i sałatką z czerwonych buraczków (przepis tutaj)

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *