Listopadowa piekarnia Amber z bloga "Kuchennymi drzwiami" otwiera swoje podwoje. Orkiszowy chleb dekoracyjny w tym miesiącu zaproponowała Dana z bloga "Leśny zakątek". Chleb orkiszowy to dla mnie żadna nowość, bo okiszową mąkę używam na co dzień i piekę chleby orkiszowe-żytnie.
Skusiłam się na pieczenie chlebka, poniewaź zachwyciły mnie urocze zdobienia. Do tego rodzaju zabawy ciasto chlebowe musi mieć odpowiednią konsystencję.
Niestety moje, choć od samego początku ściśle trzymałam się przepisu było za rzadkie. Przy składaniu bardzo się kleiło, a później podczas wyrastania bardziej przypomiało focaccię niż 3-krotnie składany chleb.
Pieczenie chleba na blaszce to niezbyt trafiony pomysł, dlatego pewnie nie wyrósł jak powinien. Bardzo słabo nabierał koloru. Całe szczęście, że nie porwałam się na 2 bochenki.
Podsumowując, nie jestem zadowolona z efektów.
Składniki na 1 bochenek:
1 łyżka zakwasu
100 g mąki orkiszowej ciemnej
175 ml wody
ciasto właściwe:
cały zaczyn
325 g maki orkiszowej jasnej
90 ml wody
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
- skladniki na zaczyn wymieszać i odstawić na 14 godzin
- składniki na chleb odważyć i razem z zaczynem zagnieść hakiem około 5-8 minut gładkie ciasto. Przykryć i odstawić do wyrastania na 1,5-2 godzin. W międzyczasie w odstępach 30 minutowych 3x złożyć chlebek
- postępując wg tego filmiku uformować chleb. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrastania
- przed pieczeniem chleb dowolnie naciąć
- piec w 240 `C 15 minut z parą, następne 40 minut w 200`C
SMACZNEGO !
Zobacz inne chleby. We wspólnym pieczeniu udział wzięły:
"Amartkolor"
"Apetyt na smaka"
"Grahamka, weka i kajzerka"
"Konwaliowa kuchnia"
"Kuchnia Gucia"
"Kuchennymi drzwiami"
"Leśny zakatek"
"Nie-ład mAlutki"
"Nie tylko na słodko"
"Ogrody Babilonu"
"Pieguskowa kuchnia"
"Smak mojego domu"
'Weekendy w domu i ogrodzie"
"W poszukiwaniu slowlife"
"Zacisze kuchenne"
Zobacz inne chleby. We wspólnym pieczeniu udział wzięły:
"Amartkolor"
"Apetyt na smaka"
"Grahamka, weka i kajzerka"
"Konwaliowa kuchnia"
"Kuchnia Gucia"
"Kuchennymi drzwiami"
"Leśny zakatek"
"Nie-ład mAlutki"
"Nie tylko na słodko"
"Ogrody Babilonu"
"Pieguskowa kuchnia"
"Smak mojego domu"
'Weekendy w domu i ogrodzie"
"W poszukiwaniu slowlife"
"Zacisze kuchenne"
19 komentarzy
Chleb jest bardzo ładny i ma bardzo ładny kształt. Orkiszowe ciasto jest luźniejsze niż z innej mąki i wymaga większej uwagi. I masz rację, pieczenie na blasze to słaby punkt. O wiele lepiej byłoby piec na kamieniu. Ale to do poprawki.
OdpowiedzUsuńUczymy się przecież i nabieramy doświadczeń. Dziękuję za wspólny listopad W Piekarni.
Tak, ale tylko kształt. Mąka orkiszowa wymaga mniejszej ilośći wody, a przepis tego kompletnie nie uwzględnił. To przepis na chleb mieszany z mąki zwykłej pszennej i orkiszowej. Dziękuję również za wspólne pieczenie!
UsuńMnie się podoba. I kształt, i ten wzorek. No i te wielgaśne dziury w środku :)
OdpowiedzUsuńDzięki, właśnie dla tego wzorku i kształtu podjęłam wyzwanie:)
UsuńMoje ciasto też było dość rzadkie, dlatego zdecydowałam się na 3 bochenki zamiast dwóch. Trochę ciężko się formowało, ale chleb się udał.
OdpowiedzUsuńKształt Twojego bochenka jest śliczny. :)
Asekuracyjnie upiekłam tylko jeden. Dziękuję za wspólne pieczenie:)
UsuńCoś mnie komentarze nie lubią, mam problem z ich wstawieniem:( .... w takie dziury wejdzie mnóstwo ukochanego masła:) ... moje ciasto również było dosć rzadkie, dlatego rosło w koszu i piekłam w garnku żeliwnym ... mimo to nie można było nazwać chleba królem wysokości:) ... ale smak cudowny:). Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńA mi się nie udało u Ciebie zostawić komentarza, niestety:)
UsuńZ koszem i garnkiem zdecydowanie świetny pomysł. Za bardzo trzymałam się pierwowzoru:) Pozdrowienia!
Hm, ale kształt jest piękny. Bardzo mi się podoba Twój liść :)
OdpowiedzUsuńJesteś bardzo miła, dzięki;)
Usuńpięknie uformowany i cudnie wyrośnięty! brawo i do następnego wspólnego spotkania przy piekarniku:)
OdpowiedzUsuńTe pochwały to bardzo na wyrost, ale dziękuję i do następnego!
UsuńNo ale przecież wygląda cudnie😀
OdpowiedzUsuńTylko wygląda, niestety:)
UsuńWonderful blog! I found it while searching on Yahoo News.
OdpowiedzUsuńDo you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
I've been trying for a while but I never seem to get there!
Thanks
Thanks!
UsuńMoje chleby też rozeszły się nieco na boki, ale to im nie zaszkodziło:-). Piękny liść!
OdpowiedzUsuńIt's really a cool and helpful piece of info.
OdpowiedzUsuńI am satisfied that you simply shared this helpful information with us.
Please keep us informed like this. Thanks for sharing.
Twój chleb wcale nie jest plaskaty, jak pisałaś. A jakie ma piękne dziury!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
M
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!