Kotleciki z kurczaka i szpinaku

Kotleciki z kurczaka i szpinaku to jedne z najprostszych dań w diecie szybka przemiana. Zamiast szpinaku możesz dodać do mięsa batata, marchew lub np. startą dynię. Są smaczne, bardzo delikatne i soczyste. Posmakują każdemu. Pyszne na ciepło i na zimno.

Składniki na 4 porcje:

  • 480 g filetu z kurczaka ekologicznego
  • 250 g mrożonego szpinaku (całe liście)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:

  • mięso i ząbek czosnku zmielić lub posiekać w blenderze
  • rozmrożony wcześniej szpinak mocno odcisnąć z wody, następnie posiekać
  • dokładnie wymieszać mięso ze szpinakiem i przyprawami. Uformować w lekko wilgotnych dłoniach 8 owalnych kotlecików
  • smażyć po kilka minut z obu stron do zrumieniania 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *