Bataty to doskonały zamiennik tradycyjnych ziemniaków lub chociażby urozmaicenie naszej diety. Są znacznie zdrowsze, mają niższy IG i tak jak kolor wskazuje, pełne są karotenoidów.

Bataty pieczone z piekarnika są najsmaczniejsze, a upiec można je na wiele sposobów. Pokroić w talarki lub na kształt frytek, ale upieczone na wzór ziemniaków Hasselback wyglądają naprawdę imponująco! To pyszny i cieszący oko dodatek do każdego dania. Czosnek i zioła doskonale przełamują i równoważą naturalną słodycz batata. Pierwszy raz robiłam je z czosnkiem i są kapitalne!

Słodkie ziemniaki są również składnikiem diety — szybka przemiana. Możesz je zaserwować w fazie  I i III. To mój ulubiony dodatek obiadowy w trakcie diety.

Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 gałązki rozmarynu
  • oliwa/olej

Wykonanie:

  • bataty obrać (skórka po upieczeniu jest twarda i niejadalna), ponacinać w kilkumilimetrowych odstępach, uważając, by nie przeciąć ziemniaka na wylot
  • natrzeć bataty olejem, w miarę możliwości pomiędzy nacięciami również. Włożyć pomiędzy nacięcia plasterki czosnku i rozmaryn
  • piec w 200`C około 45 minut. Większe okazy na pewno dłużej
  • podawać jako dodatek do dań mięsnych lub wersji wegetariańskiej po prostu z surówką

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *