Bataty to doskonaลy zamiennik tradycyjnych ziemniakรณw lub chociaลผby urozmaicenie naszej diety. Sฤ
znacznie zdrowsze, majฤ
niลผszy IG i tak jak kolor wskazuje, peลne sฤ
karotenoidรณw.
Bataty pieczone z piekarnika sฤ
najsmaczniejsze, a upiec moลผna je na wiele sposobรณw. Pokroiฤ w talarki lub na ksztaลt frytek, ale upieczone na wzรณr ziemniakรณw Hasselback wyglฤ
dajฤ
naprawdฤ imponujฤ
co! To pyszny i cieszฤ
cy oko dodatek do kaลผdego dania. Czosnek i zioลa doskonale przeลamujฤ
i rรณwnowaลผฤ
naturalnฤ
sลodycz batata. Pierwszy raz robiลam je z czosnkiem i sฤ
kapitalne!
Sลodkie ziemniaki sฤ
rรณwnieลผ skลadnikiemย diety โ szybka przemiana. Moลผesz je zaserwowaฤ w fazieย I i III. To mรณj ulubiony dodatek obiadowy w trakcie diety.
Skลadniki:
- 2 ลrednie ziemniaki
- 3-4 zฤ bki czosnku
- sรณl
- pieprz
- 2 gaลฤ zki rozmarynu
- oliwa/olej
Wykonanie:
- bataty obraฤ (skรณrka po upieczeniu jest twarda i niejadalna), ponacinaฤ w kilkumilimetrowych odstฤpach, uwaลผajฤ c, by nie przeciฤ ฤ ziemniaka na wylot
- natrzeฤ bataty olejem, w miarฤ moลผliwoลci pomiฤdzy naciฤciami rรณwnieลผ. Wลoลผyฤ pomiฤdzy naciฤcia plasterki czosnku i rozmaryn
- piec w 200`C okoลo 45 minut. Wiฤksze okazy na pewno dลuลผej
- podawaฤ jako dodatek do daล miฤsnych lub wersji wegetariaลskiej po prostu z surรณwkฤ
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐