środa, 28 lutego 2018

Batoniki owsiano - bananowe super fit


Batoniki owsiano - bananowe to pyszna słodka przekąska do pracy lub szkoły. Z powodzeniem zastąpią również coś słodkiego do kawy, bo batoniki smakują jak najlepsze ciasteczka.
Bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, pełne pysznych bakalii.
To przekąska, która doda energii i zaspokoi głód na długi czas.
Bazę batoników stanowią błyskawiczne płatki owsiane,
dlatego są miękkie i przyjemne do chrupania.
Dodatki możesz podmieniać wg smaku i zasobów szafek kuchennych.

Składniki na 24 sztuki:

3 bardzo dojrzałe banany
100 g suszonych daktyli bez pestek
500 g płatków owsianych błyskawicznych
50 g pestek z dynii
50 g pestek słonecznika
50 g posiekanych orzechów
50 g suszonych moreli
4 łyżki musu jabłkowego bez dodatku cukru (1 jabłko)

Wykonanie:
  • jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, następnie w plasterki. Włożyć do rondelka, podlać kilkoma łyżkami wody i rozgotować. Na koniec zblendować
  • piekarnik nastawić na 180`C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
  • obrane banany rozgnieść widelcem na jednolitą masę
  • daktyle i morle pokroić w kostkę
  • płatki owsiane, pestki słonecznika i dynii oraz orzechy z daktylami i morelami wymieszać w misce. Dodać banany i dokładnie wymieszać na klejąca masę. Porcjami dodawać mus jabłkowy. Przed wyłożeniem na blachę masa powinna być wilgotna i klejąca
  • rozłożyć na blaszce masę na grubość 1 cm. Piec 15 minut, do lekkiego zrumienienia
  • kompletnie przestudzona masę pokroić na kawałki
  • przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku
                                                                  SMACZNEGO !

4 komentarzy

  1. Imponujacy sklad. Dzisiaj bede robila. Dlaczego platki blyskawiczne,a nie gorskie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki temu batoniki są miękkie, te z płatków górskich trzeba żuć i żuć...

      Usuń
  2. Często wybieram takie batoniki zamiast tradycyjnych słodyczy, są zdrowsze i pożywniejsze. Następnym razem spróbuję je zrobić sam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te kupne to często "czysta podpucha, najlepiej zrobić samemu. Są takie proste!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!