Batoniki owsiano — bananowe to pyszna słodka przekąska do pracy lub szkoły. Z powodzeniem zastąpią również coś słodkiego do kawy, bo batoniki smakują jak najlepsze ciasteczka. Bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, pełne pysznych bakalii.

To przekąska, która doda energii i zaspokoi głód na długi czas. Bazę batoników stanowią błyskawiczne płatki owsiane, dlatego są miękkie i przyjemne do chrupania. Dodatki możesz podmieniać wg smaku i zasobów szafek kuchennych.

Składniki na 24 sztuki:

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 100 g suszonych daktyli bez pestek
  • 500 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 50 g pestek z dyni
  • 50 g pestek słonecznika
  • 50 g posiekanych orzechów
  • 50 g suszonych moreli
  • 4 łyżki musu jabłkowego bez dodatku cukru (1 jabłko)

Wykonanie:

  • jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, następnie w plasterki. Włożyć do rondelka, podlać kilkoma łyżkami wody i rozgotować. Na koniec zblendować
  • piekarnik nastawić na 180`C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
  • obrane banany rozgnieść widelcem na jednolitą masę
  • daktyle i morele pokroić w kostkę
  • płatki owsiane, pestki słonecznika i dyni oraz orzechy z daktylami i morelami wymieszać w misce. Dodać banany i dokładnie wymieszać na klejącą masę. Porcjami dodawać mus jabłkowy. Przed wyłożeniem na blachę masa powinna być wilgotna i klejąca
  • rozłożyć na blaszce masę na grubość 1 cm. Piec 15 minut, do lekkiego zrumienienia
  • kompletnie przestudzona masę pokroić na kawałki
  • przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *