Batoniki owsiano — bananowe to pyszna słodka przekąska do pracy lub szkoły. Z powodzeniem zastąpią również coś słodkiego do kawy, bo batoniki smakują jak najlepsze ciasteczka. Bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, pełne pysznych bakalii.
To przekąska, która doda energii i zaspokoi głód na długi czas. Bazę batoników stanowią błyskawiczne płatki owsiane, dlatego są miękkie i przyjemne do chrupania. Dodatki możesz podmieniać wg smaku i zasobów szafek kuchennych.
Składniki na 24 sztuki:
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 100 g suszonych daktyli bez pestek
- 500 g płatków owsianych błyskawicznych
- 50 g pestek z dyni
- 50 g pestek słonecznika
- 50 g posiekanych orzechów
- 50 g suszonych moreli
- 4 łyżki musu jabłkowego bez dodatku cukru (1 jabłko)
Wykonanie:
- jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, następnie w plasterki. Włożyć do rondelka, podlać kilkoma łyżkami wody i rozgotować. Na koniec zblendować
- piekarnik nastawić na 180`C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
- obrane banany rozgnieść widelcem na jednolitą masę
- daktyle i morele pokroić w kostkę
- płatki owsiane, pestki słonecznika i dyni oraz orzechy z daktylami i morelami wymieszać w misce. Dodać banany i dokładnie wymieszać na klejącą masę. Porcjami dodawać mus jabłkowy. Przed wyłożeniem na blachę masa powinna być wilgotna i klejąca
- rozłożyć na blaszce masę na grubość 1 cm. Piec 15 minut, do lekkiego zrumienienia
- kompletnie przestudzona masę pokroić na kawałki
- przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂