Risotto z karczochami na walentynki

Karczochy to wytworne i niskokaloryczne warzywo, zarazem najseksowniejszy naturalny afrodyzjak. Nie może ich zabraknąć na walentynkowym stole. Przyrządź je ukochanej osobie!

Nie jest łatwo je kupić, ale warto się rozejrzeć za karczochami nie tylko z powodu przypisywanego mu działania i delikatnego smaku.

To bardzo zdrowe warzywko. Zawiera substancje czynne (flawonoidy, kwasy fenolowe, gorycze) działające jako antyutleniacze. Likwidują wolne rodniki, chronią naczynia mięśnia sercowego i mózgu, a także materiał genetyczny DNA w komórkach.

Cynaryna znajdująca się w karczochach osłania wątrobę i obniża poziom cholesterolu. To dobre żródło błonnika, witaminy C, wapnia, fosforu i żelaza.

Na walentynkową kolację proponuję jedno z najprostszych dań z karczochem, pyszne risotto! Koniecznie z lampką dobrego, białego wina!

Składniki:

  • 3/4 szklanki ryżu arborio
  • 2,5 szklanki gorącego bulionu warzywnego, w tym 120 ml białego wina
  • 1 cebula
  • 2 karczochy
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 25 g świeżo startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 1/2 cytryny

Wykonanie:

  • obrać i przygotować karczochy.
  • obraną, drobno posiekaną cebulę i przygotowane karczochy pokrojone w 2-3 mm plasterki zeszklić na oliwie. Dołożyć (niepłukany!) ryż i mieszać, aż stanie się przezroczysty, a każde ziarenko będzie dokładnie obtoczone w tłuszczu. Włosi nazywają ten etap impregnacją ryżu
  • wlać wino (o temperaturze pokojowej) i mieszając czekać, aż ryż je wchłonie. Dolewać porcjami gorący bulion — koniecznie gorący, w innym razie risotto się nie uda. Ziarenka ryżu rozkleją się na zewnątrz, a w środku pozostaną twarde. Ryż mieszać drewnianą łyżką lub drewnianym widelcem. Wlać resztę bulionu, przykryć patelnię pokrywką i pozostawić ryż, by doszedł wg instrukcji na opakowaniu (u mnie 20 minut)
  • na koniec dodać zimne masło. Masło topiąc się, delikatnie powleka ziarenka ryżu, oddzielając je od siebie, a risotto staje się gładkie i kremowe
  • przed podaniem posypać świeżo starym parmezanem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *