Karczochy to wytworne i niskokaloryczne warzywo, zarazem najseksowniejszy naturalny afrodyzjak. Nie moลผe ich zabraknฤ
ฤ na walentynkowym stole. Przyrzฤ
dลบ je ukochanej osobie!
Nie jest ลatwo je kupiฤ, ale warto siฤ rozejrzeฤ za karczochami nie tylko z powodu przypisywanego mu dziaลania i delikatnego smaku.
To bardzo zdrowe warzywko. Zawiera substancje czynne (flawonoidy, kwasy fenolowe, gorycze) dziaลajฤ
ce jako antyutleniacze. Likwidujฤ
wolne rodniki, chroniฤ
naczynia miฤลnia sercowego i mรณzgu, a takลผe materiaล genetyczny DNA w komรณrkach.
Cynaryna znajdujฤ
ca siฤ w karczochach osลania wฤ
trobฤ i obniลผa poziom cholesterolu. To dobre ลผrรณdลo bลonnika, witaminy C, wapnia, fosforu i ลผelaza.
Na walentynkowฤ
kolacjฤ proponujฤ jedno z najprostszych daล z karczochem, pyszne risotto! Koniecznie z lampkฤ
dobrego, biaลego wina!
Skลadniki:
- 3/4 szklanki ryลผu arborio
- 2,5 szklanki gorฤ cego bulionu warzywnego, w tym 120 ml biaลego wina
- 1 cebula
- 2 karczochy
- 1-2 ลyลผki oliwy
- 1 ลyลผka masลa
- 25 g ลwieลผo startego parmezanu
- sรณl, pieprz
- 1/2 cytryny
Wykonanie:
- obraฤ i przygotowaฤ karczochy.
- obranฤ , drobno posiekanฤ cebulฤ i przygotowane karczochy pokrojone w 2-3 mm plasterki zeszkliฤ na oliwie. Doลoลผyฤ (niepลukany!) ryลผ i mieszaฤ, aลผ stanie siฤ przezroczysty, a kaลผde ziarenko bฤdzie dokลadnie obtoczone w tลuszczu. Wลosi nazywajฤ ten etap impregnacjฤ ryลผu
- wlaฤ wino (o temperaturze pokojowej) i mieszajฤ c czekaฤ, aลผ ryลผ je wchลonie. Dolewaฤ porcjami gorฤ cy bulion โ koniecznie gorฤ cy, w innym razie risotto siฤ nie uda. Ziarenka ryลผu rozklejฤ siฤ na zewnฤ trz, a w ลrodku pozostanฤ twarde. Ryลผ mieszaฤ drewnianฤ ลyลผkฤ lub drewnianym widelcem. Wlaฤ resztฤ bulionu, przykryฤ patelniฤ pokrywkฤ i pozostawiฤ ryลผ, by doszedล wg instrukcji na opakowaniu (u mnie 20 minut)
- na koniec dodaฤ zimne masลo. Masลo topiฤ c siฤ, delikatnie powleka ziarenka ryลผu, oddzielajฤ c je od siebie, a risotto staje siฤ gลadkie i kremowe
- przed podaniem posypaฤ ลwieลผo starym parmezanem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐