Pikantny gulasz pomidorowy z karczku

Pikantny gulasz pomidorowy z karczka to typowy zimowy posiłek. Już samo mięso, nie należy do dietetycznych, jest pożywne i syte, a przyprawy działają przyjemnie rozgrzewająco. Gulasz przygotowałam bez dodatku mąki i śmietany. Potrawę zagęszcza skoncentrowany sos pomidorowy przygotowany na zimowe zapasy jesienią.

Składniki:

  • około 800 g karczku
  • 1 cebula
  • 3-4 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • sól, pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 400 ml domowego sosu pomidorowego lub puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego — opcjonalnie
  • 2 listki laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • oregano

Wykonanie:

  • umyte i osuszone mięso pokroić w 2-3 cm kostkę. Obtoczyć w soli, pieprzu i papryce w proszku
  • intensywnie obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor. Jeśli nie masz wystarczająco dużej patelni lepiej mięso obsmażyć w 2 ratach. Przerzucić mięso do rondla. Na tym samym tłuszczu zeszklić obraną posiekaną cebulę, z posiekanym czosnkiem i startym imbirem. Przełożyć do rondla. Na patelnię wlać część bulionu i dokładnie zeskrobać wszystkie resztki ze smażenia, następnie zlać do rondla. Wlać resztę bulionu, tak by przykryć mięso i dusić około 1-1,5 do miękkości, pod przykryciem
  • dolać przecier pomidorowy i gotować jeszcze kilkanaście minut do odparowania nadmiaru wody i zagęszczenia sosu
  • podałam z białą kaszą gryczaną i sałatką z czerwonych buraczków

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *