Babka mocno czekoladowa, puszysta i pyszna. Łatwa do przygotowania, na pewno upieczesz ją bez zakalca, ponieważ nie ucierasz tłuszczu z cukrem, a dolewasz stopione masło. Najsmaczniejsza na 2-3 dzień, bo staje się cudownie mięsista i wilgotna. Spokojnie możesz upiec ją 2 dni wcześniej przed planowanym poczęstunkiem.
Porcja idealna na małą foremkę babkową z kominem.
Składniki:
120 g masła
1 szklanka cukru/ksylitolu
1 szklanka maślanki
3 małe jajka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
polewa:
80 g czekolady
40 ml mleka
1 płaska łyżka masła
Wykonanie:
- jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę
- dodawać partiami przesianą mąkę z kakao i cynamonem na przemian z kwaśnym mlekiem
- masło stopić, wlać gorące do ciasta
- wyłożyć do podłużnej lub babkowej foremki z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej mąką
- piec w 180`C 50-60 minut minut
- zagotować mleko w rondelku, dodać połamaną czekoldę i masło. Po kilku minutach wymieszać. Posmarować wystudzoną babkę
SMACZNEGO !
16 komentarzy
Prezentuje się wyśmienicie :) tyle czekolady w jednym miejscu mniam
OdpowiedzUsuńDziękuję! Dla czekoladocholików po prostu idealna!
UsuńGenerally I do not read article on blogs, however I would like
OdpowiedzUsuńto say that this write-up very compelled me to take a look at and do so!
Your writing style has been amazed me. Thank you,
very nice article.
Thanks!
UsuńNa maksa apetyczna. Upieke na swieta. Uwielbiam czekoladowy smak.
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki!
UsuńCzy maslanke da sie czyms zastapic ?
OdpowiedzUsuńPewnie mlekiem, ale wtedy daj go w mniejszej ilości. I zamiast sody użyj proszku do pieczenia:)
UsuńTa babka wygląda po prostu przepysznie :). Chciałabym wypróbować przepis w najbliższym czasie, więc chciałam się zapytać jaki typ mąki orkiszowej będzie najlepszy do tego wypieku?
OdpowiedzUsuńUżyłam 7oo, może być jeszcze jaśniejsza:)
UsuńJa już przetestowałam ;) Pycha
OdpowiedzUsuńCzy trzeba ucierać w makutrze Czy można ubić mikserem?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że mikserem:)
UsuńNa święta w sam raz
OdpowiedzUsuńCzy mąkę orkiszowa mogę zastąpić zwykłą mąką pszenną?
OdpowiedzUsuńTak:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!