Babka mocno czekoladowa, puszysta i pyszna. Łatwa do przygotowania, na pewno upieczesz ją bez zakalca, ponieważ nie ucierasz tłuszczu z cukrem, a dolewasz stopione masło. Najsmaczniejsza na 2-3 dzień, bo staje się cudownie mięsista i wilgotna. Spokojnie możesz upiec ją 2 dni wcześniej przed planowanym poczęstunkiem.
Porcja idealna na małą foremkę babkową z kominem.
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 120 g masła
- 1 szklanka cukru/ksylitolu
- 1 szklanka maślanki
- 3 małe jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
Polewa:
- 80 g czekolady
- 40 ml mleka
- 1 płaska łyżka masła
Wykonanie:
- jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę
- dodawać partiami przesianą mąkę z kakao i cynamonem na przemian z kwaśnym mlekiem
- masło stopić, wlać gorące do ciasta
- wyłożyć do podłużnej lub babkowej foremki z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej mąką
- piec w 180`C 50-60 minut
- zagotować mleko w rondelku, dodać połamaną czekoladę i masło. Po kilku minutach wymieszać. Posmarować wystudzoną babkę
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂