Babka czekoladowa na maślance

Babka mocno czekoladowa, puszysta i pyszna. Łatwa do przygotowania, na pewno upieczesz ją bez zakalca, ponieważ nie ucierasz tłuszczu z cukrem, a dolewasz stopione masło. Najsmaczniejsza na 2-3 dzień, bo staje się cudownie mięsista i wilgotna. Spokojnie możesz upiec ją 2 dni wcześniej przed planowanym poczęstunkiem.

Porcja idealna na małą foremkę babkową z kominem.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 120 g masła
  • 1 szklanka cukru/ksylitolu
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 małe jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu

Polewa:

  • 80 g czekolady
  • 40 ml mleka
  • 1 płaska łyżka masła

Wykonanie:

  • jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę
  • dodawać partiami przesianą mąkę z kakao i cynamonem na przemian z kwaśnym mlekiem
  • masło stopić, wlać gorące do ciasta
  • wyłożyć do podłużnej lub babkowej foremki z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej mąką
  • piec w 180`C 50-60 minut
  • zagotować mleko w rondelku, dodać połamaną czekoladę i masło. Po kilku minutach wymieszać. Posmarować wystudzoną babkę

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *