Marchewkowe, bezglutenowe ciasto wielkanocne

Ciasto marchewkowe jest pyszne, zdrowe  i idealnie wpisuje się w trend wypieków bezglutenowych, ponieważ mąkę w dzisiejszym cieście zastąpiły mielone migdały.

Ciasto aromatyzowane skórką z cytryny smakuje wspaniale i jest cudownie wilgotne. Daje miłe poczucie rozgrzeszenia z jedzenia słodyczy, bo przecież marchewka to zdrowe warzywo. Kilka marcepanowych dekoracyjnych marchewek sprawi, że ciasto będzie stanowić prawdziwą ozdobę wielkanocnego stołu. Dodatkowo wykorzystałam foremkę z wymiennymi denkami, a do dzisiejszego wypieku denko z zajączkiem.

I choć z wielkanocną tradycją wygrywają ukochane klasyki: baby i mazurki, może wyłamiesz się z tradycji i właśnie na to wspaniałe ciasto zdecydujesz się na święta?

Składniki:

  • 300 g obranej marchewki
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • skórka starta z 1 bio-cytryny
  • 150 g cukru/ksylitolu
  • 250 g mielonych migdałów
  • 2 czubate łyżki mączki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • marcepanowe marchewki
  • cukier puder/ksylitol

Wykonanie:

  • marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej
  • żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrem na biały, puszysty kogel-mogel, dodać startą skórkę z cytryny
  • migdały wymieszać z mączką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia
  • białka ze szczyptą soli ubić na sztywno
  • startą marchewkę wymieszać z ubitymi żółtkami i suchymi składnikami. Na koniec wmieszać ubitą pianę z białek
  • foremkę o średnicy 22-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, bok wysmarować masłem. Wylać masę marchewkową, wyrównać szpatułką 
  • piec 45 minut w 180`C
  • studzić na kratce
  • przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i ozdobić marcepanowymi marchewkami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *