Kotlety ziemniaczane to pyszna propozycja na prosty i tani obiad. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, za każdym razem, w zależności od dodatków, np. szpinaku, koperku, szczypiorku lub różnych innych przypraw mogą smakować inaczej.

Z resztek obiadowych nie zrobisz za wiele kotlecików, ale mogą być smacznym dodatkiem do kolacji. Kotleciki podane z sosem pieczarkowym i surówką z kapusty pekińskiej — to idealna propozycja obiadowa dla wegetarian.

Składniki:

  • około 600 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło ghee do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia
  • mąka pszenna lub ziemniaczana — opcjonalnie

Wykonanie:

  • ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę i odstawić do przestudzenia
  • drobno posiekaną cebulę zeszklić na tłuszczu
  • do purée z ziemniaków dodać cebulkę, jajko, przyprawy i wymieszać, doprawić dość intensywnie. W zależności od odmiany ziemniaków, gdyby masa się źle formowała, można dodać łyżkę skrobi ziemniaczanej. Formować kotleciki lekko zwilżonymi dłońmi, obtaczać w bułce tartej
  • smażyć na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia 
  • podawać z ulubionym sosem i surówką

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *