Z resztek obiadowych nie zrobisz za wiele kotlecików, ale mogą być smacznym dodatkiem do kolacji.
Kotleciki podane z sosem pieczarkowym i surówką z kapusty pekińskiej - to idealna propozycja obiadowa dla wegetarian.
około 600 g ziemniaków
1 jajko
1 cebula
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
masło ghee do smażenia
bułka tarta do obtoczenia
mąka pszenna lub ziemniaczana - opcjonalnie
Wykonanie:
- ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę i odstawić do przestudzenia
- drobno posiekaną cebulę zeszklić na tłuszczu
- do puree z ziemniaków dodać cebulkę, jajko, przyprawy i wymieszać, doprawić dość intensywnie. W zależności od odmiany ziemniaków, gdyby masa się źle formowała można dodać łyżkę skrobii ziemniaczanej. Formować kotleciki lekko zwilżonymi dłońmi, obtaczać w bułce tartej
- smażyć na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia
- podawać z ulubionym sosem i surówką
SMACZNEGO !
2 komentarzy
Pysznie, pysznie, pysznie!
OdpowiedzUsuńMuszę wreszcie te kotlety zrobić, bo zbieram się i zbieram...
Spodobal mi sie przepis i te apetyczne zdjecia :-). Koniecznie do przetestowania :-).
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!