Szparagi idealnie komponują się z jajkiem, dlatego koniecznie musisz przygotować taki omlet chociaż jeden raz w sezonie szparagowym.
250 g szparagów
1 łyżka masła ghee/oliwy
sól, pieprz z młynka
50 ml białego wytrawnego
4 jajka
50 g creme fraiche
zioła/ szczypiorek, rukola
Wykonanie:
- szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Posmażyć na rozgrzanym maśle prze 1-2 minuty. Oprószyć solą i pieprzem, następnie podlać winem i dusić przez około 5 minut do odparowania alkoholu
- jajka roztrzepać ze śmietaną, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami, jeśli je dodajesz. Zalać szparagi przygotowaną masą jajeczną, potrzymać przez chwilę na płycie, nastepnie wstawić do nagrzanego do 200`C piekarnika
- zapiekać omlet w piekarniku przez 10 minut
- podawać posypany szczypiorkiem i z pomidorkami koktajlowymi
SMACZNEGO !
Uwagi: nie wyrzucaj odłamanych końcówek szparagów. Ja zbieram do woreczka i chowam do zamrażarki. To świetna podstawa do przygotowania bulionu. Taki bulion to podstawa każdej wiosennej zupy, a już w szczególności do szparagowej.
1 komentarzy
Może kiedyś ktoś przygotuje mi to na pyszne śniadanko...
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!