Omlet ze szparagami z piekarnika (bez glutenu)

Omlet ze szparagami jest lekki, pyszny i sycący, idealny na śniadanie lub kolację. Omlet zapiekany w piekarniku jest jednym z najłatwiejszych i bardzo efektownych dań. W piekarniku omlet pięknie się ścina, nie ma nawet potrzeby odwracania go na drugą stronę i robi się ekspresowo.

Szparagi idealnie komponują się z jajkiem, dlatego koniecznie musisz przygotować taki omlet chociaż jeden raz w sezonie szparagowym.

Składniki:

  • 250 g szparagów
  • 1 łyżka masła ghee/oliwy
  • sól, pieprz z młynka
  • 50 ml białego wytrawnego
  • 4 jajka
  • 50 g creme fraiche
  • zioła/ szczypiorek, rukola

Wykonanie:

  • szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Posmażyć na rozgrzanym maśle przez 1-2 minuty. Oprószyć solą i pieprzem, następnie podlać winem i dusić przez około 5 minut do odparowania alkoholu
  • jajka roztrzepać ze śmietaną, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami, jeśli je dodajesz. Zalać szparagi przygotowaną masą jajeczną, potrzymać przez chwilę na płycie, następnie wstawić do nagrzanego do 200`C piekarnika
  • zapiekać omlet w piekarniku przez 10 minut
  • podawać posypany szczypiorkiem i z pomidorkami koktajlowymi

SMACZNEGO!

Uwagi:
Nie wyrzucaj odłamanych końcówek szparagów. Ja zbieram do woreczka i chowam do zamrażarki. To świetna podstawa do przygotowania bulionu. Taki bulion to podstawa każdej wiosennej zupy, a już w szczególności do szparagowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *