Cieniutka, chrupiąca pizza z białym sosem i zielone szparagi jest warta polecenia, tym bardziej że sezon szparagowy w pełni. Pomimo kilku zaledwie składników pizza jest bogata w smaki. Biały sos na bazie śmietanki z cebulką w wersji wegetariańskiej, w wersji dla mięsożerców możesz dodać pokrojony boczek lub kawałki łososia,
jak w przepisie na flammkuchen.

Prosta, pyszna i nie ma potrzeby wcześniejszego obgotowywania szparagów. Polecam!

Składniki na 2 pizze:

  • 250 g maki orkiszowej jasnej
  • 140 ml wody
  • 15 g drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju/oliwy

Na nałożenie:

  • 200 g szparagów
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz
  • mozzarella
  • świeży tymianek — opcjonalnie
  • olej/oliwa do smażenia

Wykonanie:

  • przygotuj ciasto na pizzę
  • cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Zeszklij na gorącej patelni, następnie dolej śmietanę kremówkę i podgrzewaj około 5 minut, aż śmietana zgęstnieje. Dodaj teraz posiekane zioła, dopraw solą i pieprzem
  • umyj szparagi, odłam zdrewniałe końcówki (nie wyrzucaj, zachowaj do przygotowania bulionu). Duże, grube szparagi przetnij wzdłuż na pół
  • rozwałkuj cienko ciasto na 2 placki. Rozsmaruj sos śmietanowo-cebulowy i ułóż szparagi, a na szparagach pokrojoną w plasterki mozzarellę
  • piecz na kamieniu 10 minut, do zrumienienia brzegów

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *