Cieniutka, chrupiฤ
ca pizza z biaลym sosem i zielone szparagi jest warta polecenia, tym bardziej ลผe sezon szparagowy w peลni. Pomimo kilku zaledwie skลadnikรณw pizza jest bogata w smaki. Biaลy sos na bazie ลmietanki z cebulkฤ
w wersji wegetariaลskiej, w wersji dla miฤsoลผercรณw moลผesz dodaฤ pokrojony boczek lub kawaลki ลososia,
jak w przepisie na flammkuchen.
Prosta, pyszna i nie ma potrzeby wczeลniejszego obgotowywania szparagรณw. Polecam!
Skลadniki na 2 pizze:
- 250 g maki orkiszowej jasnej
- 140 ml wody
- 15 g droลผdลผy
- 1 pลaska ลyลผeczka cukru
- 1 pลaska ลyลผeczka soli
- 2 ลyลผki oleju/oliwy
Na naลoลผenie:
- 200 g szparagรณw
- 1 cebula
- 200 ml ลmietany kremรณwki
- sรณl
- pieprz
- mozzarella
- ลwieลผy tymianek โ opcjonalnie
- olej/oliwa do smaลผenia
Wykonanie:
- przygotuj ciasto na pizzฤ
- cebulฤ pokrรณj w drobnฤ kosteczkฤ. Zeszklij na gorฤ cej patelni, nastฤpnie dolej ลmietanฤ kremรณwkฤ i podgrzewaj okoลo 5 minut, aลผ ลmietana zgฤstnieje. Dodaj teraz posiekane zioลa, dopraw solฤ i pieprzem
- umyj szparagi, odลam zdrewniaลe koลcรณwki (nie wyrzucaj, zachowaj do przygotowania bulionu). Duลผe, grube szparagi przetnij wzdลuลผ na pรณล
- rozwaลkuj cienko ciasto na 2 placki. Rozsmaruj sos ลmietanowo-cebulowy i uลรณลผ szparagi, a na szparagach pokrojonฤ w plasterki mozzarellฤ
- piecz na kamieniu 10 minut, do zrumienienia brzegรณw
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐