Kokosowe ciasto z truskawkami i mango

Pyszne, aromatyczne ciasto z truskawkami i mango. Mięciutkie, puszyste i nie ma opcji, że się nie uda. Świetne do koszyka piknikowego, do zabrania na plażę, do popołudniowej kawki.

Składniki:

  • 260 g mąki orkiszowej jasnej
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 150 g cukru/ksylitolu
  • 4 jaja M
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 400 g truskawek
  • 400 g mango

Wykonanie:

  • truskawki umyć, odszypułkować. Mango odkroić od pestki, miąższ pokroić na mniejsze kawałki
  • mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi
  • miękkie masło utrzeć ze zmielonym ksylitolem/cukrem na biały puch, następnie cały czas miksując dodawać po 1 jajku. Na końcu na małych obrotach miksera wmieszać mąkę
  • ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką. Na cieście rozłożyć owoce, delikatnie  wciskając je do ciasta
  • piec w 180`C 40-45 minut, do suchego patyczka
  • przed podaniem posypać cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *