Dorsz z patelni z tymiankiem – szybki obiad

Dorsz z patelni to bardzo prosty sposób na szybki obiad. Ryba smażona krótko jest bardzo soczysta. Delikatne mięso dorsza zamarynowane w soku z cytryny z dodatkiem aromatycznego tymianku smakuje znakomicie. Ryba nie musi być nudna, wystarczy dodatek tymianku, by danie nabrało innego wymiaru.

Dorsz z tymiankiem, młodymi ziemniaczkami i sezonową surówką to świetny letni obiad, jeden z naszych ulubionych obiadów w okresie lata.

Składniki:

  • 4 filety z dorsza ze skórą
  • sól, pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • gałązki tymianku/suszony tymianek
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • umytą rybę osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny. Posolić, oprószyć pieprzem i obłożyć lub posypać tymiankiem. Większe kawałki przekroić. Odstawić na 10-15 minut
  • przed ułożeniem na patelni rybę obtoczyć w mące, nadmiary strzepnąć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony, do zarumienienia. Usmażone kawałki układać na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu
  • podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *