Dorsz z patelni to bardzo prosty sposรณb na szybki obiad. Ryba smaลผona krรณtko jest bardzo soczysta. Delikatne miฤso dorsza zamarynowane w soku z cytryny z dodatkiem aromatycznego tymianku smakuje znakomicie. Ryba nie musi byฤ nudna, wystarczy dodatek tymianku, by danie nabraลo innego wymiaru.
Dorsz z tymiankiem, mลodymi ziemniaczkami i sezonowฤ
surรณwkฤ
to ลwietny letni obiad, jeden z naszych ulubionych obiadรณw w okresie lata.
Skลadniki:
- 4 filety z dorsza ze skรณrฤ
- sรณl, pieprz
- sok z 1/2 cytryny
- gaลฤ zki tymianku/suszony tymianek
- 2 ลyลผki mฤ ki
- olej do smaลผenia
Wykonanie:
- umytฤ rybฤ osuszyฤ papierowym rฤcznikiem. Skropiฤ sokiem z cytryny. Posoliฤ, oprรณszyฤ pieprzem i obลoลผyฤ lub posypaฤ tymiankiem. Wiฤksze kawaลki przekroiฤ. Odstawiฤ na 10-15 minut
- przed uลoลผeniem na patelni rybฤ obtoczyฤ w mฤ ce, nadmiary strzepnฤ ฤ. Smaลผyฤ na rozgrzanym tลuszczu po kilka minut z kaลผdej strony, do zarumienienia. Usmaลผone kawaลki ukลadaฤ na papierowym rฤczniku, by odsฤ czyฤ nadmiar tลuszczu
- podawaฤ z mลodymi ziemniaczkami i surรณwkฤ
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐