Zapraszam do przepisu na pyszne, letnie słodkości!
Składniki na ciasto:
300 g mąki orkiszowej (po 150 g jasnej i pełnoziarnistej)
150 g zimnego masła
1 jajko
3 łyżki ksylitolu/cukru
szczypta soli
Składniki na nałożenie:
100 g mielonych migdałów
75 g cukru/ksylitolu
1 jajko
30 g rozpuszczonego masła
dodatkowo:
750 g wiśni
płatki migdałowe
cukier puder/zmielony na mączkę ksylitol
Wykonanie:
- masło rozetrzeć między palcami z mąką i cukrem na kruszonkę. Na koniec wmieszać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 1 godzinę
- przygotować krem migdałowy. Rozpuścić masło i wymieszać przy pomocy miksera z mielonymi migdałami, jajkiem i cukrem. Odstawić
- wiśnie umyć, odsączyć i wydrylować
- ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia. Górę przykrywam folią spożywczą, wówczas ciasto nie lepi się do wałka. Przełożyć rozwałkowane ciasto razem z papierem na blaszkę. Na cieście rozsmarować krem, pozostawiając wolny szerogi brzeg. Ułożyć wydrylowane wiśnie i założyć brzegi ciasta do środka. Brzeg ciasta posmarować mlekiem, obłożyć płatkami migdałowymi, resztę rozsypać na wiśniach
- piec 25-30 minut w 200`C do zrumienienia
- podawać obficie posypane cukrem pudrem
SMACZNEGO !
4 komentarzy
apetyczna tarta
OdpowiedzUsuńWow,super☺
OdpowiedzUsuńCzad! Wlasnie robie ale zamiast wisni dajemaliny, boriwki i porzeczki.dzieki za inspiracje!
OdpowiedzUsuńOstatnio upiekłam taką tartę po raz pierwszy i totalnie się zakochałam :) Wiśniowo-migdałowa jeszcze przed nami, ale muszę się pospieszyć przed końcem sezonu!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!