niedziela, 15 lipca 2018

Rustykalna tarta migdałowa z wiśniami


Rustykalna tarta to bardzo proste kruche ciasto, nie potrzebujesz do niego nawet foremki. Wystarczy blacha z wyposażenia piekarnika. Moje ciasto jest ogromne, o średnicy ponad 30 cm. Dzisiejsza tarta jest pełna aromatycznych wiśni, midałowego kremu frangipane, dodatkowo rant i wnętrze tarty obsypałam płatkami migdałowymi. Ciasto przygotowałam z mąki orkiszowej wymieszanej pół na pół z mąką pełnoziarnistą.
Zapraszam do przepisu na pyszne, letnie słodkości!


Składniki na ciasto:

300 g mąki orkiszowej (po 150 g jasnej i pełnoziarnistej)
150 g zimnego masła
1 jajko
3 łyżki ksylitolu/cukru
szczypta soli

Składniki na nałożenie:
100 g mielonych migdałów
75 g cukru/ksylitolu
1 jajko
30 g rozpuszczonego masła
dodatkowo:
750 g wiśni
płatki migdałowe
cukier puder/zmielony na mączkę ksylitol

Wykonanie:

  • masło rozetrzeć między palcami z mąką i cukrem na kruszonkę. Na koniec wmieszać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 1 godzinę 
  • przygotować krem migdałowy. Rozpuścić masło i wymieszać przy pomocy miksera z mielonymi migdałami, jajkiem i cukrem. Odstawić
  • wiśnie umyć, odsączyć i wydrylować
  • ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia. Górę przykrywam folią spożywczą, wówczas ciasto nie lepi się do wałka. Przełożyć rozwałkowane ciasto razem z papierem na blaszkę. Na cieście rozsmarować krem, pozostawiając wolny szerogi brzeg. Ułożyć wydrylowane wiśnie i założyć brzegi ciasta do środka. Brzeg ciasta posmarować mlekiem, obłożyć płatkami migdałowymi, resztę rozsypać na wiśniach
  • piec 25-30 minut w 200`C do zrumienienia
  • podawać obficie posypane cukrem pudrem
                                                                   SMACZNEGO !


4 komentarzy

  1. Czad! Wlasnie robie ale zamiast wisni dajemaliny, boriwki i porzeczki.dzieki za inspiracje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio upiekłam taką tartę po raz pierwszy i totalnie się zakochałam :) Wiśniowo-migdałowa jeszcze przed nami, ale muszę się pospieszyć przed końcem sezonu!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!